ZAGREB

Izložba "Hvatači snova" u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Hvatači snova", otvorena u listopadu 2020. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, predstavlja se do 20. siječnja u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umjetnosti u Jagodini u Srbiji.

Izložbom se želi pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni, ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik.

Riječ je o prvom projektu i početku razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe, koji donosi presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije.

Nastala je u suradnji s udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje od osnutka 2014. otkriva nove, 'nevidljive' stvaraoce i talente, te ih uključuje u društveni i kulturno-umjetnički život.

Izloženi su radovi dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije, kojima je zajedničko da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, krše uvriježene norme u formi i sadržaju te da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali imaju snažan poriv za izražavanjem. 

"Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične", napominje se. Radovi su nastali u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa.

Iako postoji interes za autsajdersku umjetnost, ti umjetnici relativno rijetko imaju priliku izlagati, osobito na poziv, pa se većinom snalaze sami i djeluju na underground sceni.

Iz Udruženja ABS izlažu Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.

Od hrvatskih autora tu su Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini