ZAGREB

"Sigurno mjesto" Jurja Lerotića najbolji film 33. izdanja ljubljanskoga LIFFE-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni film Jurja Lerotića "Sigurno mjesto", hrvatski kandidat za Oscara za najbolji međunarodni film, osvojio je glavnu nagradu na 33. Ljubljanskom filmskom festivalu (LIFFE).

Nagrada Vodomec (vodomar) na ljubljanskom festivalu deseto je priznanje Lerotićevu prvijencu koji je trenutačno u kino distribuciji diljem Hrvatske, priopćila je agencija za odnose s javnošću Soonce.

"'Sigurno mjesto', prvijenac Jurja Lerotića prekrasan je, istinit i suosjećajan film o suicidu, izuzetno važnoj temi o kojoj treba puno više govoriti", istaknuo je u obrazloženju međunarodni žiri festivala u kojemu su bili scenaristica i direktorica za strategiju Europske ženske audiovizualne mreže (EWA) Edel Brosnan, portugalska producentica i novinarka Joana Domingues te slovenski režiser i scenarist Matevž Luzar.

Po njihovoj ocjeni, film odlikuje precizna režija, iznimna gluma i fotografija. "Film je to koji ostaje u našim mislima i obećava zanimljiva buduća ostvarenja ovog redatelja", zaključio je žiri.

Festival se održava od 9. do 20. studenoga, a svečana dodjela nagrada održana je u subotu navečer.

Lerotićev film dosad je nagrađen na Filmskom festivalu u Locarnu za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa. Na Zagreb Film Festivalu nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, a tijekom proteklog vikenda proglašen je najboljim filmom 32. filmskog festivala u Cottbusu.

Film "Sigurno mjesto" nakon Ljubljane bit će prikazan na 67. filmskom festivalu u Corku u Irskoj (10. do 20. studenoga), na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13. do 22. studenoga), međunarodnom filmskom festivalu Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj (17. do 27. studenoga), a krajem studenoga, odnosno početkom prosinca film će biti prikazan na 28. Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Juraj Lerotić redatelj je, scenarist i glavni glumac u filmu, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica je Miljenka Čogelja.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film "Sigurno mjesto" nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater