MLADI KREATIVCI: GENERACIJA K

I tijekom korona-razdoblja nastale su kvalitetne priče

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dio sudionika iznijelo je svoje iskustva (Snimio Duško Marušić Čiči)

Dio sudionika iznijelo je svoje iskustva (Snimio Duško Marušić Čiči)


U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizirala je u prostorima Kina Valli tribinu za mlade pod nazivom "Mladi kreativci: Generacija K" na kojoj su bili predstavljeni mladi sugrađani koji su dio izvannastavnih aktivnosti vezanih za knjižnicu, knjigu, čitanje, pisanje...

Mladi poPuli

Kako su prilikom otvorenja ove tribine kazale Iva Lanča Joldić, koordinatorica programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici i Tijana Živko, knjižničarka iz pulske knjižnice, "tribina je nastavak programa knjižnice Mladi poPuli".

Predstavljeni su: Tvornica priča iz OŠ Šijana (pod mentorstvom profesora Vladimira Papića), Novinarska grupa OŠ Vidikovac (pod mentorstvom profesorice Sanje Pereša Macuka), Literarna kavana Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (pod mentorstvom knjižničarke Željke Kondić Dabo), Haiku klub Gimnazije Pula (pod mentorstvom profesora Dejana Pavlinovića) i Book club Kluba mladih Pula (pod mentorstvom Tajane Ilić), a moderator programa bio je Igor Zenzerović iz Udruge ZUM.

- Kada se spominje Tvornica priča iz OŠ Šijana, uvijek se navodi da je profesor Papić genijalan. Da uspijeva uvijek poticati učenike na pisanje, veli Zenzerović.

Papić je na to odgovorio da je ključ toga uspjeha stvoriti ležernu atmosferu, ukazati da eventualne pogreške nisu pogreške, nego mogućnosti u stvaranju, način da se ispravi nešto što nije ispravno napisano.

- Imam razne ideje, imali smo i te dvije i pol teške godine s koronom, no i tijekom online nastave djeca su stvarala, evo, primjerice kada smo svi radili od kuće i bila je nastava online, nastale su sjajne priče koje su korespondirale s aktualnim trenutkom. U jednoj godini dobio sam 200, a inače dobijem oko 50 priča, kazao je Papić.

Pavlina Gregurević, osmašica OŠ Šijana kaže da pohađa Tvornicu priča od petog razreda, te da profesor vrlo kvalitetno potiče na pisanje, da se u dogovoru s njime lako pronalaze teme i onda se teme razrađuju. Andreas Lanča pohađa sedmi razred iz OŠ Šijana, a u Tvornici priča je od petog razreda. Kaže da voli izvlačiti likove iz knjiga i stvarati nove priče, a profesor Papić izvlači ono najbolje od svih njih uz humor i zabavu.

Sanja Pereša Macuka govoreći o novinarskoj grupi OŠ Vidikovac istaknula je da je najteže održati kontinuitet zbog teško složivog rasporeda, a "Dragi kamen", list Osnovne škole Vidikovac, izlazi već pedeset godina.

- Tradicija novinarstva traje već desetljećima u ovoj školi, promijenilo se dakako niz voditelja aktivnosti, no zadovoljni smo što uspijevamo održavati kontinuitet, kazala je Pereša Macuka, a i njezine su učenice izrazile zadovoljstvo radom na ovome listu. Jedna od njih, Antonia, je i dizajnerica ovoga lista, osim što piše.

Vrlo je kreativna i knjižničarka pulske Lipe, odnosno Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Željka Kondić Dabo koja u svojoj Literarnoj kavani s učenicima se bavi književnim, ali i drugim kreativnim temama, i to vrlo uspješno. Za njima je i nekoliko uspješnih izložbi i projekata, suradnji…

Dejan Pavlinović, profesor engleskog i njemačkog jezika, sa svojim se gimnazijalcima bavi kreiranjem haiku stihova. I to vrlo uspješno, motivirajući i potičući ih da stvaraju na najbolji mogući način. A rezultati i priznanja nisu izostali. Inače, i sam Pavlinović je vrstan, višestruko nagrađivani haiku autor te poznavatelj japanske kulture.

Razgovor o knjigama

Tajana Ilić također je vrlo kreativna s mladima. Poznata kao voditeljica raznih književnih tribina, posebice u Rojcu, potiče mlade na čitanje, pisanje, razgovor o knjigama…

Zbilja, u Kinu Valli bila je vrlo poticajna atmosfera, gdje je nekolicina profesora entuzijasta pokazala kako uz kvalitetan rad rezultati ne izostaju te kako (ni)je (ne)moguće navesti djecu da čitaju i pišu, iako svjetske statistike govore da su mladi sve otuđeniji i sve manje čitaju i pišu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter