ZAGREB

Film "Stric" osvojio glavnu nagradu na festivalu u Braunschweigu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Stric", dugometražni igrani prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, osvojio je glavnu nagradu žirija 36. Međunarodnog filmskog festivala u njemačkom Braunschweigu.

Nagrada na tom festivalu, održanom od 7. do 13. studenog, "Stricu" je od svjetske premijere u Karlovim Varima čak 13. po redu, a pred domaću kinopubliku stiže 1. prosinca, izvijestio je u ponedjeljak HAVC. 

Žiri je objasnio kako su glavnu nagradu festivala - 10.000 eura,  dodijeliti filmu koji "vas od početku očara izgledom i atmosferom, bojite se da biste mogli nešto propustiti jer vam autori u svakom kadru daju mnogo toga za otkriti. Božić je metafora za nadu, ljubav i mir, ali ne i ovdje". 

"Način na koji redatelji iznose priču upotpunjen je neobičnim kompozicijama kadra. Puno toga odvija se u natruhama, odnosno većinom u gledateljevom umu, dok su neki događaji prikazani u svom punom intenzitetu", istaknuli su.

Pohvalili su glumce, scenografiju i kameru "s nadrealno anamorfnim izgledom", a redatelje nazvali  "svježim, originalnim, modernim i obećavajućim debitantima".

U tom trileru s elementima apsurdnog humora naslovnu ulogu ima srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Slijedi mu projekcija u konkurenciji Rimskog festivala nezavisnog filma te na Exground Filmfestu u Wiesbadenu, festivalu Scanorama (European Film Forum) u Litvi i Eastern Neighbours Film Festivalu u Amsterdamu. 

Festival u Braunschweigu jedan je od najstarijih i najvećih festivala u njemačkoj pokrajini Donja Saska. Godišnje ga posjeti preko 25 000 ljudi, a donosi 110 dugometražnih i 160 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. 

Zaštitni znak su mu mladi autori - u konkurenciji za dvije glavne nagrade je 10 prvih ili drugih dugometražnih filmova europskih redatelja. 

Osim "Strica", na tom se festivalu prikazao i hrvatski kratkometražni film Marka Dugonjića, "Ne pogađa svaka".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum