ZAGREB

Muzički biennale Zagreb najavljuje 32. izdanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival suvremene glazbe 32. Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. na desetak zagrebačkih lokacija a umjesto programskog fokusa najavljuje okretanje principima održivosti i uključivosti postavljajući pitanje kako glazba progovara o svijetu oko nas.

MBZ za 32. izdanje najavljuje program neopterećen žanrovskim ograničenjima, popraćen razgovorima, razmjenom znanja, eksperimentom i igrom. Od 13. do 22. travnja 2023., desetak zagrebačkih prostora postat će mjesto susreta obojeno svim nijansama suvremene glazbe - od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa.

Za svoje sljedeće izdanje, MBZ je umjesto uobičajene festivalske teme odlučio izraziti dugoročni smjer djelovanja u obliku festivalskog proglasa.

"Umjesto prolaznog programskog fokusa, time se ostavlja dalekosežni trag u svijetu okrenutom brzim ciklusima potrošnje. Prakse i program budućih izdanja nastojat će stoga slijediti principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti", stoji u najavi.

Oni obuhvaćaju i temeljne vrijednosti festivala poput jednakopravnosti, uključivosti i potpore hrvatskom stvaralaštvu. Poseban naglasak stavljen je i na djelovanje prema aktivnijoj interakciji institucionalne i nezavisne kulture. Festivalski proglas objedinio je dosadašnje principe i prakse, ali i oblikovao neke nove namjere, postavljajući temelje za održiviji festival.

Tematsko usmjerenje i program uobličila je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku biennalskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender i skladatelj Tomislav Oliver, a za ovo izdanje pridružio im se i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala.

MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje kurirala je vizualna umjetnica Sara Salamon, a u okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s MiCROfest-om, čiji je voditelj Zoran Šćekić.

MBZ će uskoro objaviti mali uvid u dio projekata koji publiku očekuju na proljeće, a cjelokupni program bit će poznat u veljači 2023. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum