ZAGREB

Nova praizvedba Semi-mono-opere Silvija Foretića nakon više od 40 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Početak pretprograma Muzičkog biennala Zagreb obilježit će u ponedjeljak, 10. listopada, u Teatru &TD praizvedba revidirane verzije "Semi-mono-opere" skladatelja Silvija Foretića iz 1979., u novom ruhu i u izvedbi tenora Ladislava Vrgoča i Hrvatskog gudačkog kvarteta.

Svakim svojim profesionalnim korakom Silvio Foretić potvrđuje duboku ukorijenjenost u suvremenoj glazbi i elektronici kao skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač te redovito sudjeluje u izvedbama vlastitih skladbi, ističu iz MBZ-a. Njegova djela odišu dobrom dozom humora, a istaknuti muzikolog, akademik Nikša Gligo to tumači kao reakciju na brigu i način na koji se Foretić ruga stvarnosti. Silvio Foretić je i dobitnik nagrade Porin za životno djelo te brojnih drugih uglednih priznanja.

Foretićevo djelo za pjevača i vrpcu iz 1979. godine, praizvedeno iste godine na MBZ-u, sada će publici biti predstavljeno u novom ruhu koje je skladatelj priredio s Višeslavom Labošem i Tihomirom Vrbancem, u izvedbi tenora Ladislava Vrgoča i Hrvatskog gudačkog kvarteta uz vrpcu.

U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom Semi–mono–opera, "semiopera semiseria" za pjevača i elektroniku, sudjelovali su redatelj Mario Kovač, scenografkinja Andreja Lipej, kostimografkinja Iva Matija Bitanga, dizajner svjetla Bojan Gagić te korepetitor Igo Valeri. Višeslav Laboš i Tihomir Vrbanec zaduženi su za ton, a Ivan Josip Skender za završnu produkciju snimke.

Ova ponovna praizvedba trebala je biti održana u sklopu programa prošlogodišnjeg festivala, no iz tehničkih razloga bila je odgođena. Njome će sada biti obilježen početak Biennalskog pretprograma, koji će publika u raznim oblicima imati priliku periodički pratiti sve do travnja 2023. i novog izdanja Muzičkog biennala Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater