KARLOVAC

Uz 110. obljetnicu pokretne knjižnice karlovačkoj knjižnici novi bibliobus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Karlovačka Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” ove godine proslavlja 110. obljetnicu pokretne knjižnice, a na danas održanoj konferenciji za novinare predstavljen je program unaprjeđenja te službe, što uključuje nabavu novog bibliobusa.

Projekt pod nazivom “Čitanje je važno, uključite nas snažno” vrijedan je 3,5 milijuna kuna i omogućit će nabavu suvremenog bibliobusa, koji će, osim knjiga, imati i multimedijalne sadržaje i internet, a bit će pristupačan i osobama u invalidskim kolicima.

Svrha je projekta svim građanima omogućiti kulturne sadržaje kako bi se izbjegla socijalna isključenost dijela građana.

Voditeljica projekta Anita Malkoč Bišćan rekla je da bi novi bibliobus trebao početi s radom za godinu dana, a projekt će trajati do rujna 2023., do kada će se održati 25 radionica za tri ciljane skupine, osobe starije od 54 godine, mlađe od 25 godina i osobe s invaliditetom.  

Stariji od 54 moći će se uključiti u čitateljske klubove s grupnim aktivnostima, a za mlađe od 25 godina će se u Udruzi 'Carpe Diem', kao partneru na projektu, provesti radionice za kreativno pisanje, čitateljski klubovi, debatni klubovi, kviz radionice i susreti.

Za osobe s invaliditetom predviđeni su programi poticanja razvoja jezičnih sposobnosti i čitalačkih vještina, razmišljanja i kreativnosti, vještine koncentracije te usmenog izražavanja.

“Želja nam je da svi stanovnici Karlovačke županije imaju podjednaku priliku da do njih dođe knjiga i drugi materijali i razna događanja, odnosno da i ljudi na ruralnim područjima budu poticani na više čitanja”, rekla je Malkoč Bišćan, dodajući kako vjeruje da će se to i postići  nabavom novog bibliobusa.

Projekt se 85 posto, s gotovo tri milijuna kuna, financira iz Europskoga socijalnog fonda, a Ministarstvo kulture dodaje još 529.000 kuna. Knjižnici su partneri na projektu Grad Karlovac i Udruga "Carpe Diem".

Ravnateljica Jasmina Milovčić rekla je da je 1911. godine kočija na zahtjev stanovnika vozila knjige u gradsko naselje Mekušje, i to u ormariću koji je još dobro očuvan, a bio je izložen na današnjoj konferenciji za novinare.

Od 1964. godine knjige do čitatelja razvozi bibliokombi. Prvi bibliobus nabavljen je 1978. godine, od 2004. godine čitateljima je na usluzi bibliobus koji knjige vozi i danas, a uza nj je i bibliokombi kako bi se mogle zadovoljiti potrebe cijele županije i oko dvije tisuće korisnika na 77 postaja.

Korisnici pokretne knjižnice su na području od Vivodine na slovenskoj granici, preko karlovačke okolice, do Cetingrada i Drežnik Grada na granici s BiH.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini