ZAGREB

Stričević: Protekla godina za NSK je bila izazovna, ali i godina novih prilika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević istaknula je u ponedjeljak na obilježavanju Dana NSK, da je protekla godina za tu ustanovu bila osobito izazovna, ali jednako tako i godina novih prilika, novih suradnji i novih promišljanja.

Iako brojni statistički podaci u 2020. pokazuju pad, pa je smanjen broj članova i fizičkih dolazaka u knjižnicu kao i broj posuđenih knjiga, te unatoč tome što su posjeti knjižnicama bili ograničeni epidemiološkim mjerama, tijekom 2020. ostvareno je čak 140 tisuća ulazaka u knjižnicu.

"To je svega 20 tisuća manje nego u prethodnoj godini. Za 30-ak posto porasli su virtualni posjeti stranici, na 550, s više od 9 milijuna pregleda digitalnih sadržaja, dok portali sustava digitalne knjižnice bilježe porast od 20-25 posto u svim parametrima, kao i porast praćenja i na društvenim mrežama, na nekima od njih i za 50 posto", napomenula je Stričević.

Budućnost NSK - ulaganje u digitalne sadržaje

Kao ključnu obavezu u budućnosti Stričević je izdvojila jačanje kapaciteta NSK te jačanje sigurnosti i otpornosti na rizike, kao i odgovaranje na izazove digitalnog doba i povećanje ulaganja u digitalne usluge. S time na umu, razvija se složeni multimodalni projekt jačanja NSK koji bi trebao biti implementiran tijekom sljedećega strateškog razdoblja, kazala je.

"Pred nama je novo strateško razdoblje NSK, koje smo osmišljavali tijekom cijele 2020. i odredili smjer razvoja usklađen s nacionalnom razvojnom strategijom do 2030., a to nam daje mogućnost da radimo na kulturi kvalitete unutar ustanove i na koracima prema projektima i financijskim sredstvima kojima ćemo ojačati NSK kao središnju ustanovu knjižnično-informacijskog sustava u Hrvatskoj, da bismo joj omogućili kontinuitet i trajnost u prostoru i vremenu koje je pred nama", poručila je glavna ravnateljica NSK.

Danom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježena je i 414. obljetnica njezina postojanja, a ovom su prigodom proglašeni i ovogodišnji dobitnici Nagrade NSK za 2020. godinu, Darko Čižmek i Ljiljana Sabljak, dok je posebno priznanje uručeno Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu – Srce. Posebno priznanje dodijeljeno je i Kriznom stožeru NSK.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu najveća je knjižnica u RH te središnja knjižnica Sveučilišta u Zagrebu. Prostire se na više od 44 tisuće četvornih metara, s čak više od 130 kilometara polica s knjigama, približno 3,5 milijuna svezaka i više od 80 digitalnih zbirki.

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava se 22. veljače, na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga "Misal po zakonu rimskoga dvora", ujedno i prva liturgijska knjiga rimskog obreda tiskana na nelatinskom jeziku i nelatinskom pismu.

Zbog pandemije koronavirusa, Dan NSK prvi se put održao i u virtualnome okruženju uz izravan prijenos svečanoga programa na stranici NSK i na Facebooku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini