Obilježena 70. godišnjica postojanja

SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U PULI U službi obrazovanja, znanosti i očuvanja kulturne baštine

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Knjižnica je naslijedila fondove Carske i kraljevske Mornaričke knjižnice, Pokrajinske knjižnice Istre, knjižnice pulskog Mornaričkog kasina, kao i ostavštine pojedinih istaknutih Istrana, od Pietra Kandlera, Carla De Franceschija, Tomasa Lucianija, Pietra Stancovicha, Antonia Smareglie, Mije Mirkovića, Eduarda Čalića, Matka Rojnića, Slavka Zlatića i drugih, kazao je voditelj Bruno Dobrić

 

 Svečanom ceremonijom jučer je obilježena 70. godišnjica Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

- Sveučilišna knjižnica u Puli, osnovana 1949. godine pod nazivom Naučna biblioteka, jedna je od najznačajnijih kulturnih, obrazovnih i znanstvenih ustanova na području Istarske županije. Za nas je iznimno bitna Zavičajna zbirka Histrica koja sadrži djela o Istri te autora iz Istre, i želimo čim više pomoći daljnjem bogaćenju knjižničnog fonda, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Sanja Krelja Osterc, stručna savjetnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, također je izrekla pozdravne riječi i čestitke za ovu važnu obljetnicu, kao i prof. dr. Mirjana Radetić Paić, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Sveučilišta Jurja Dobrile.

Iznimna uloga

- Sveučilišna knjižnica čuva baštinu koja je i starija od sedam desetljeća, odnosno od dana otvorenja knjižnice jer nastavlja 150. godišnju tradiciju prikupljanja, čuvanja i prenošenja pisane kulturne i znanstvene baštine novim generacijama. Knjižnica je naslijedila fondove Carske i kraljevske Mornaričke knjižnice, Pokrajinske knjižnice Istre, knjižnice pulskog Mornaričkog kasina, kao i ostavštine pojedinih istaknutih Istrana, od Pietra Kandlera, Carla De Franceschija, Tomasa Lucianija, Pietra Stancovicha, Antonia Smareglie, Mije Mirkovića, Eduarda Čalića, Matka Rojnića, Slavka Zlatića i drugih. Ubrzo nakon osnivanja, ova knjižnica postala je matična ustanova za sve knjižnice na području Istre te je pomogla osnivanje i razvoj drugih knjižnica u Puli i Istri, kao i stručno osposobljavanje knjižničara koji su tu radili i rade. S posebnom se zahvalnošću sjećamo prvih knjižničara i knjižničarki iz Sveučilišne knjižnice u Zagrebu, danas Nacionalne i sveučilišne biblioteke koji su od 1950. do 1953. godine kao v. d. rukovoditelja Knjižnice postavili temelje Naučnoj biblioteci i poslijeratnom knjižničarstvu u Istri, a to su Šime Jurić, Vjera Bendiš, Vera Bonifačić i knjižničar Zlatko Vince, kao i nekadašnjeg ravnatelja Sveučilišne knjižnice u Zagrebu Matka Rojnića, kazao je Bruno Dobrić, voditelj Sveučilišne knjižnice u Puli.

Dobrić je istaknuo da je osnovna djelatnost Knjižnice nabava, stručna obrada, čuvanje, zaštita te davanje na korištenje knjižnične građe.

Izložba starih knjiga

Dr. Boris Domagoj Biletić prisjetio se kada je prvi put ušao u tadašnju Naučnu biblioteku zajedno s ocem, te kako su ta ustanova, kao i pulska Gradska knjižnica i čitaonica pored koje je stanovao, uvelike obilježile njegovo djetinjstvo i odrastanje.

- Knjižnici želim još puno sretnih godina u boljim prostorima i uvjetima, imam još uvijek kući člansku iskaznicu gdje je navedeno da sam doživotni član, kazao je Biletić.

Tom su prigodom dodijeljene i zahvale brojnim pojedincima i ustanovama s kojima knjižnica surađuje, a postavljena je i izložba starih knjiga koja će se moći pogledati do 13. siječnja.

Za glazbeni intermezzo bio je zaslužan mladi harmonikaš s Muzičke akademije u Puli Mario Đula pod mentorstvom profesora Dražena Košmerla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of