ZAGREB

Samostalna izložba Igora Rončevića u Gliptoteci HAZU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gliptoteka HAZU 21. rujna otvara samostalnu izložbu recentnih slikarskih radova akademika Igora Rončevića, u autorskoj koncepciji Milana Bešlića.

Riječ je o seriji radova nastalih u protekle dvije godine koje je autor naslovio "Zlato i srebro Zadra" kako bi, napominje se u najavi, još izravnije uputio na činjenicu da stvaralačko načelo gradi na postmodernističkim premisama na kojima je i izgradio respektabilni status kao jedan od "najapstraktnijih u generaciji hrvatskih postmodernista". 

Izložba će biti otvorena do 24. listopada, a nakon Gliptoteke HAZU bit će postavljena u Gradskom muzeju Bjelovar od 3. do 30. studenoga te u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru od 10. prosinca do 10. veljače.

Po riječima Milana Bešlića, taj je ciklus plod slikarskog sazrijevanja čije je prve sjemenke slikar posadio 2000. godine. 

"Mladice niknule prije dvadeset i jednu godinu sad su slikarsko djelo izraslo na tradicijskom humusu čije korijenje postmodernističko kopanje nije iščupalo nego ga je još dublje usadilo – ne samo u baštinske vrijednosti već i u slikarsku supstancu, u tu bit Rončevićeva stvaralačkog i ljudskog postojanja", ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Objasnio je kako sam naziv ciklusa priziva istoimenu zbirku sakralne umjetnosti Zlato i srebro grada Zadra, postavljenu u crkvi sv. Marije, odnosno u njezinu benediktinskom samostanu u Zadru, koja ga je, kaže, potaknula da svoj zadnji ciklus pokrije tim imenom i da, tek asocijativno, ali ipak – proširi njegovu značenjsku vrijednost kršćanskom duhovnošću. 

Izložba će biti otvorena do 24. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum