NA BRIJUNIMA OD ČETVRTKA DO NEDJELJE

MEĐUNARODNA I MULTIDISCIPLINARNA KONFERENCIJA "BORDERS AND CROSSINGS": Kultura Jadrana, Mediterana i Europe u širem globalnom kontekstu


Predsjednica organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Nataša Urošević je istaknula da će na skupu izlagati više od 150 uglednih znanstvenika, istraživača, stručnjaka i putopisaca iz cijeloga svijeta. Među njima su i prof. Tim Youngs (Nottingham Trent University), suosnivač konferencija "Borders and Crossings", poznati slavist prof. emeritus Sveinn Mønnesland sa Sveučilišta u Oslu te jedan od najvećih povjesničara turizma, prof. Peter Borsay (Sveučilište Aberystwyth)

U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, na Brijunima će se od četvrtka do nedjelje (13. do 16. rujna) održati 20. međunarodna i multidisciplinarna konferencija "Borders and Crossings", najavljeno je danas na press konferenciji na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Ovaj međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Interdisciplinarno područje

- U užoj jezgri organizacije su članovi Odsjeka za kulturu i turizam, a ovo je i prilika da se obilježi 10. godišnjica interdisciplinarnog studija kulture i turizma koji je vrlo uspješno zaživio na našem Sveučilištu, a trenutno djelujemo u okviru Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, rekla je predsjednica organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Nataša Urošević. Ona je istaknula da će na skupu će izlagati će više od 150 uglednih znanstvenika, istraživača, stručnjaka i putopisaca iz cijeloga svijeta. Program konferencije uključuje, uz 39 paralelnih sekcija, i plenarna izlaganja triju uglednih izlagača i to prof. Tima Youngsa (Nottingham Trent University), suosnivača serije konferencija "Borders and Crossings", poznatog slavista prof. emeritusa Sveinna Mønneslanda sa Sveučilišta u Oslu koji će predstaviti svoju novu monografiju "Istra očima stranaca" te jednog od najvećih povjesničara turizma, prof. Petera Borsaya (Sveučilište Aberystwyth). Mønnesland je inače poznat kao autor poznate monografije "Dalmacija u očima stranaca". Predavanja će tako tematski biti šarolika, a obuhvaćat će interdisciplinarno područje kulture i povijesti putovanja, turizma i kulturnih prožimanja kroz putopise što pokriva sva područja kojim se bavi ovo pulsko Sveučilište, a pogotovo spomenuti Fakultet.

Dolaze književnici, putopisci, novinari

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici svih sveučilišta u Hrvatskoj, s većine sveučilišta u Italiji i Velikoj Britaniji, s brojnih srednjoeuropskih sveučilišta te kolege iz SAD-a, Kanade, Australije, a kako je naglasila Urošević, upravo su oni predložili da se ova obljetnička konferencija održi u Puli i na Brijunima. To su ljudi koji su inače i ugledni književnici, putopisci i novinari, a tijekom boravka u Istri obići će NP Brijuni, Pulu, Rovinj i Poreč i upoznati se s kulturnom i povijesnom baštinom ove regije čime će je dodatno promovirati.

Kako je rekla Urošević, ovo je godina europske kulturne baštine pa je namjera organizatora bila da okupljanjem ovih uglednih stručnjaka valorizirati tu zajedničku europsku baštinu koja je pogotovo jedinstvena na području Istre u kojoj su se kulture i jezici prožimali kroz povijest.

- Bavit ćemo se kulturom Jadrana, Mediterana i Europe u širem globalnom kontekstu, rekla je ona, no bavit će se kulturom i poviješću putovanja, ali i poviješću turizma na ovim prostorima pa su zato odabrali Brijune kao paradigmatski model razvoja kvalitetnog zdravstvenog i kulturnog turizma.

- Stručnjaci koji se budu okupili pomoći će da se iz nove perspektive promotre izazovi razvoja održivog turizma na Mediteranu, i s aspekta ekonomije i povijesti i interkulturnih odnosa, kaže Nataša Urošević.

Prodekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije doc. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković nada se da će prije svega iz tog skupa proizaći dobre suradnje sa stranim institucijama.

Aktualne teme i tragedije migranata

Bit će tu i vrlo aktualnih tema pa će se govoriti i o tragedijama migranata koje se danas događaju, o granicama koje danas razdvajaju umjesto da spajaju i pitanjima transnacionalne mobilnosti u što ne spada samo turizam, hodočašća ili trgovina.

- Danas su putopisi oni od migranata, primjerice. More je nekada spajalo narode, danas ih praktički razdvaja, kaže Eliana Moscarda Mirković, a Nataša Urošević pojašnjava da konferencija progovara o najaktualnijim pitanjima današnjice, a istovremeno na neki način slavi i valorizira tu zajedničku euromediteransku kulturnu baštinu, "ako takva još postoji", oprezno kaže Moscarda Mirković, no time će se baviti na skupu.

Na konferenciji za novinare prisustvovao je i predstojnik Odsjeka za kulturu i turizam doc. dr. sc. Nikola Vojnović.

Znanstveni skup održava se uz potporu Sveučilišta Jurja Dobrile, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Istarske županije, Grada Pule te Turističke zajednice Grada Pule. Nataša Urošević je zahvalila svima na velikoj potpori, a zahvalu je uputila i kolegama s ostalih sastavnica Sveučilišta koji su pomogli.

Otvaranje je u četvrtak u 14.30 u kongresnom centru NP Brijuni, a konferencijska večera u subotu u 19.30 u Zajednici Talijana. Program skupa i knjiga sažetaka dostupni su na web stranici https://www.unipu.hr/borders2018/news?@=2en5e#news_124605. Službeni jezik skupa je engleski, no radni jezici su i hrvatski, talijanski, engleski, njemački i francuski. Tko je zainteresiran za sudjelovanje može se javiti Nataši Urošević na nurosev@unipu.hr. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini