ZAGREB

Kino mreža: Poseban program uz Svjetski dan audiovizualne baštine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada peti put organizira program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se obilježava diljem svijeta.

Prikazat će se tri digitalno restaurirana hrvatska filma među kojima je i "Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika, film nastao prema noveli "Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera. Popularna priča prati zagrebačku obitelj Šafranek polovicom tridesetih godina prošlog stoljeća, čije zgode i nezgode počnu nakon što supruga upozna neodoljivog gospodina Fulira.

Na programu je i "Ciguli miguli", hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina, te bez velike pompe 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje.  To djelo redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata, restauriran 2011.,  prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu. 

Kako se podsjeća u najavi, Ivanović je fanatično revan u nastojanju da kulturni život gradića reformira u skladu sa socijalističkim idealima, pa ukida svih pet glazbenih društava, nastojeći ih objediniti u jedno, i daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik slavnome pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju jer nije politički podoban. Međutim, građani – a posebno mladi – ne prihvaćaju Ivanovićeve poteze i odlučno im se odupiru.

Popularni film Obrada Gluščevića, "Vuk samotnjak“, osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine  i nagrade na više međunarodnih festivala. 

U središtu priče je dječak Ranko iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata za kojega se počne brinuti, no nedugo zatim tor s ovcama u kojem se našao i Ranko napao je vuk samotnjak. Taj obiteljski film slovi kao jedan od najboljih hrvatskih dječjih filmova ikad snimljenih.

Na programu su i kratkometražni dokumentarni filmovi jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića - "Halo München“, "Čvor“, "Kad te moja čakija ubode“, "Nek se čuje i naš glas“ i "Mala seoska priredba“.

Iz Kino mreže kažu kako, iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi u stalnoj su opasnosti od propadanja, brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti.

"Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite", ističu.

Program se održava u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke, te uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Sudjelovat će skoro trideset kina diljem Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of