ZAGREB

Izložba "Smirenje drhtaja" Nikoline Butorac u Galeriji Prozori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Smirenje drhtaja" Nikoline Butorac, koja se otvara 4. prosinca u Galeriji Prozori zagrebačke Knjižnice S. S. Kranjčevića, progovara o naoko nevidljivim posljedicama straha od potresa.

Po riječima same autorice, ljestvice prema kojima se mjeri jačina potresa reflektiraju neposredne, fizičke promjene: trešnju prozora, opadanje malih stvari s polica, ljuljanje vrata, pukotine u zidovima, rušenje zgrada, promjene tokova rijeka, otvaranje rupa na cestama, no nju zanima nešto drugo.

"Što se događa sa strahom od ponovnog udara, s emocionalnim traumama koje su posljedica bespomoćnosti i neizvjesnosti budućeg života: trzanje na najmanji pomak neke stvari u stanu, buđenja usred noći s uvjerenjem da je ponovno potres, osjećaj podrhtavanje radnog stola kada sjedim za računalom", pitanja su koje Butorac postavlja svojom izložbom.

Kako bi dobila odgovore priredila je seriju radionica u zagrebačkim knjižnicama, na koju su sudionici pozvani da na predmete iz svojih stanova koji su pali i oštetili se, ili su mogli pasti uslijed potresa, ugraviraju ili ispišu svoje osjećanje "čime je svakodnevni predmet postao, ne samo izravni sprovodnik emocije, mjesto izraza bunta ili frustracije već i punkt u komunikaciji, presjecište različitih naracija".

"Ovi predmeti, sakupljeni kroz višemjesečnu umjetničku akciju, postali su neka vrsta antisuvenira koji bilježe zajedničko iskustvo, postaju poznato mjesto i točka prepoznavanja zajednice građana pogođenih potresom", napominje se u predgovoru izložbe.

Po riječima autorice predgovora Irene Bekić, osobni strahovi marginalizirani su u odnosu na materijalne štete, no nesigurnost koju generiraju otvara vrata vidljivijim društvenim posljedicama: egzistencijalnim ugrozama, gubitkom domova i na kraju tog lanca, cvjetanju mešetarskih praksi na tržištu nekretnina i graditeljstva. 

"Zato su oni jednakovrijedni potonjima, i zato se ne radi tek o pukoj kolekciji strahova već o skretanju pozornosti na emocionalne potrese koji su ozbiljni i dalekosežni", zaključila je.

U radionicama su sudjelovali članovi knjižnica: Augusta Cesarca (Ravnice), Novi Zagreb, Dubrava, Marije Jurić Zagorke, Silvija Strahimira Kranjčevića, Staglišće.

Nikolina Butorac (1986.) diplomirala je 2012. na Odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji, a još od 2007. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i festivalima, performativnim projektima i umjetničkim radionicama. Sudjelovala je u rezidencijalnim programima diljem svijeta.

Njezina se izložba u Galeriji Prozori može razgledati do 15. prosinca.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini