ZAGREB

Izložba "Prostor" Petra Katavića u galeriji Događanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na site-specific izložbi "Prostor" Petra Katavića, koja se otvara u utorak u zagrebačkoj galeriji Događanja, taj splitski umjetnik propituje prostoriju same galerije kroz nekoliko umjetničkih medija koji međusobno komuniciraju.

"Ono što autoru zaokuplja pažnju su prirodni materijali koje u ovom radu koristi i način na koji se transformiraju, a intrigiraju ga plohe i odnosi u prostoru", istaknula je u predgovoru izložbe Ivana Vukušić. 

Po njezinim riječima, glavna misao vodilja je promišljanje o liniji koja ocrtava prostor, a zatim o čovjeku i volumenu kojeg on zauzima i mijenja svojim bivanjem unutar tog prostora, te svaka promjena koja se unosi utječe na dimenziju samog oblika.

"Katavićeve slikane kompozicije odlikuju se čistoćom linije i pomno izvedenim detaljima na tragu estetike minimalizma. Referirajući se na poznatu krilaticu arhitekta Mies van der Rohea 'manje je više', umjetnik dosljedno primjenjuje princip redukcije na sve elemente slikarske instalacije", ocijenila je.

Petar Katavić, rođen je 1985. u Splitu, gdje 2012. diplomira slikarstvo na Umjetničkoj akademiji, u klasi profesora Deana Jokanovića Toumina. Dvije godine kasnije je završio program pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkog obrazovanja na Filozofskom fakultetu u Splitu i od 2016. radi kao asistent na slikarskom odjelu Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. 

Dosad je imao desetak samostalnih i isto toliko skupnih  izložbi, a njegova izložba "Prostor" bit će otvorena do 4. prosinca.

Galerija Događanja Centra kulture na Peščenici osnovana je početkom osamdesetih kada se afirmira izlažući djela danas eminentnih umjetnika, Kožarića, Stilinovića, Delimar, Kumbatović, Glihe, Artukovića i mnogih drugih koji su bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini