RIJEKA

Ciklus Kieślowski u Art-kinu Croatia od 23. lipnja do 28. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu Ciklusa Kieślowski u riječkom Ljetnom art-kinu će od 23. lipnja do 28. srpnja, srijedom biti prikazano ukupno šest filmova poljskog redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog, najavili su u utorak iz riječkog Art-kina Croatia.  

Povod je 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti toga svjetski poznatoga poljskog redatelja.

Iz opusa kojim je Kieślowski stekao reputaciju angažiranog autora, Art-kino je izdvojilo filmove iz njegove druge faze, označene njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Ciklus se otvara 23. lipnja "Razgovorima o Bojama", u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, u kojima sudjeluju filmski kritičari Dina Pokrajac, Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec.

Iste večeri program se nastavlja projekcijom filma "Plavo", prvim dijelom trilogije boja koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima revolucionarnog razdoblja: slobodom, bratstvom i jedinstvom.

Iduće srijede, 30. lipnja, na programu je "Bijelo", drugi dio trilogije boja, film koji prikazuje napore poniženog i uvrijeđenog muža da se osveti supruzi koja ga je prisilila na razvod i time mu onemogućila daljnji boravak u Parizu.

Prva srpanjska srijeda rezervirana je za "Crveno", finalni dio trilogije boja, koji se smatra i najuspjelijim. Priča prati odnos koji se razvija između studentice i povremene manekenke te sudca u mirovini, koji dane provodi prisluškujući susjede.

U sklopu ciklusa bit će prikazana i glazbena psihološka drama "Dvostruki Veronikin život", zatim nagrađivana i hvaljena kriminalistička drama "Kratki film o ubijanju", a ciklus će završiti 28. srpnja, omnibusom "Slučajnost", sastavljenim od triju priča o mladiću Witeku, koji pokušava uhvatiti vlak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater