ZAGREB

Akademska kiparica Marija Ujević-Galetović osvojila Nagradu za životno djelo HDLU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Akademska kiparica Marija Ujević-Galetović osvojila je ovogodišnju Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koja joj je uručena na svečanoj dodjeli u Staroj gradskoj vijećnici, gdje su dodijelijene još tri godišnje nagrade tog društva.

Kako je obrazloženo, opus Marije Ujević-Galetović moguće je okarakterizirati jednim od vrhunaca hrvatske moderne, odnosno suvremene umjetnosti. U obrazloženju se podsjeća da je kiparičini talent rano prepoznat - njezin natječajni rad za spomenik telekomunikacijama u Ženevi dobio je 1965. prvu nagradu, dok su u žiriju bili slavni Alexander Calder i Osip Zadkin.

U proteklih pedeset godina izvela je niz radova, antologijskih djela suvremene europske spomeničke plastike - zagrebačke spomenike Augustu Šenoi, Miroslavu Krleži, Jurju Križaniću, spomenike Frani Petriću u Cresu, Jovanu Steriji Popoviću u Novom Sadu, te Jakovu Gotovcu u Osoru. Tu je grobnica Brune Bušića na Mirogoju. Od 2004. do danas radi serije slika velikog formata koje, ocijenjeno je, tehnološki i ikonografski nemaju pandana u hrvatskom slikarstvu.

"Nikad nisam razmišljala o nagradama, kada si mlad moraš ih odmah zaboraviti i ne živjeti na staroj slavi. Čovjek mora biti malo kritičan prema nagradi, makar joj se veseliš i godi tvojoj taštini, jer smo svi mi koji se bavimo ovim poslom, mali narcisoidni tipovi", rekla je laureatkinja.

Istaknula je kako, kada se takva nagrada dobije u njezinim godinama, to znači da je posao gotov, no ona, kako kaže, nije taj tip, voli raditi i biti u atelijeru. Najvećim pak uspjehom smatra kada nečiji rad cijene i oni koji su likovno obrazovani i oni koji to nisu.

Nagrađena izložba Mirjane Vodopije aktivira najskrivenije emocije

Nagrađena izložba Mirjane Vodopije Lutajući krajolik, održana ove godine u MSU, u obrazloženju se opisuje kao "svojevrsni koncentrat autoričinih intrigantnih umjetničkih istraživanja započetih luminoobjektima ranih devedesetih".

"Uz tehničko majstorstvo koje je Mirjana Vodopija pokazala u svojoj suverenoj šetnji kroz različite medije u rasponu od fotografije, videa, grafike i prostorne instalacije, a koje je pritom hibridizirala, izložba se odlikuje istančanim i slojevitim narativnim tkanjem koje smjera aktivaciji najskrivenijih i najfinijih emocija kod promatrača", dodaje se.

Nagrada mladoj umjetnici Jeleni Lovrec koja kritizira društvo, ali daje i rješenja

HDLU je svoju Nagradu mladom umjetniku dodijelio akademskoj grafičarki Jeleni Lovrec, čiji radovi svjedoče da je, iako po zvanju magistra grafike, "multimedijalna umjetnica koja vješto i hrabro koristi svaki medij s kojim se susretne". Kako se ističe u obrazloženju, još je na Akademiji započela s angažiranim radovima koji su kritizirali negativne aspekte društva, ali su uvijek i ukazivali na moguća alternativna rješenja.

Među njezinim radovima su Mein Kulturkampf, koji na ironičan način ukazuje na nezavidan položaj kulture u društvu, performans Akcija kotlovina, nagrađen na 34. salonu mladih Nagradom Galerije Kranjčar, a ove je godine ostvarila dvije samostalne izložbe: Izložba godine, u Galeriji Kranjčar i Deveti život, u Salonu Izidor Kršnjavi.

Posebno priznanje Tomislavu Vuiću, bankaru koji kroz svoj posao podupire umjetnost

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je Tomislav Vuić, bankar i ljubitelj umjetnosti koji aktivno pomaže razvoj umjetnosti, osobito mladih umjetnika, u skladu sa stoljetnom tradicijom HDLU-a koji ne surađuje samo s umjetnicima nego i s gospodarstvenicima, profesorima, mecenama.

Projektom Erste fragmenti prije petnaestak godina Vuić je potaknuo drukčije gledanje na suvremenu likovnu scenu, a potporu je nastavio i odlaskom u Hrvatsku poštansku banku, s nekoliko stožernih izložbi, poput Zagrebačkog salona i Salona mladih.

Tomislav Buntak, predsjednik HDLU-a, primijetio je kako su ove godine nagrade dodijeljene čak trima ženama. "Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti skoro je 70 posto studentica, one predstavljaju novu snagu, a naša dobitnica Nagrade za životno djelo jedna je od onih umjetnica koje su svojim radom obilježile čitav jedan period u likovnoj umjetnosti", rekao je.

Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine čestitala je laureatima poželjevši im da i dalje budu perceptivni i kreativni u prikazivanju svijeta oko nas. "Likovna ostvarenja kojima se divimo utkana su u duh vremena i prostora, a često reflektiraju naše stvarnosti ili ju introspektivno propituju", napomenula je.

O ovogodišnjim nagradama HDLU odlučivao je odbor u kojemu su bili Ivona Jurić, Robert Šimrak, Fedor Vučemilović, Danko Friščić i Zlatan Vrkljan, a dodjela se održava pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini