FLIT

U Puli otvoren festival talijanske književnosti: VALORIZACIJA TALIJANSKOG JEZIKA, KULTURE I KNJIŽEVNOSTI

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S otvaranja - Nela Načinović, Liana Diković i Iva Lanča Joldić (M. MIJOŠEK)

S otvaranja - Nela Načinović, Liana Diković i Iva Lanča Joldić (M. MIJOŠEK)


Naša knjižnica bit će mjesto održavanja brojnih događaja, ali ovoga puta i izlazimo iz knjižnice, idemo do Buja i Rovinja, želimo da susretima s autorima prisustvuju i učenici iz ostalih dijelova Istre, i to ne samo polaznici talijanskih škola, već i onih hrvatskih. To je svojevrsna razmjena kulture, jezika, ideja, kazala je Liana Diković, voditeljica Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj

Festival talijanske književnosti FLIT otvoren je u pulskog Gradskoj knjižnici i čitaonici izložbom plakata kojima su predstavljene središnje knjižnice raznih nacionalnih manjina koje djeluju u Hrvatskoj. Predstavljene su tako aktivnosti središnjih nacionalnih knjižnica Albanaca, Austrijanaca, Čeha, Mađara, Rusina i Ukrajinaca, Slovaka, Srba, Slovenaca i Talijana.

- Do kraja tjedna imat ćemo zanimljive i bogate programe u znaku talijanskog jezika i kulture, a festival je prije svega namijenjen onoj dobnoj kategoriji za koju nemamo toliko programa, za onu stariju djecu, odnosno mlade, polaznike završnih razreda osnovne škole, srednjoškolce i studente, kazala je ravnateljica pulske Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović.

Obogatiti kulturnu ponudu

O važnosti takve manifestacije za valorizaciju talijanskog jezika, kulture i književnosti govorio je i predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin, te kazao je da mu je iznimno drago što je sada pokrenut taj novi program, koji će obogatiti i kulturnu ponudu Grada Pule.

Liana Diković, voditeljica Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj, istaknula je da se manifestacija održava uz sredstva regije Friuli-Venezia Giulia i Pučkog sveučilišta u Trstu, kao i Ministarstva kulture, Grada Pule, uz partnere Zajednicu Talijana Pula i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

- Naša knjižnica bit će mjesto održavanja brojnih događaja, ali ovoga puta i izlazimo iz knjižnice, idemo do Buja i Rovinja, želimo da susretima s autorima prisustvuju i učenici iz ostalih dijelova Istre, i to ne samo polaznici talijanskih škola, već i onih hrvatskih. To je svojevrsna razmjena kulture, jezika, ideja. Rad Središnje knjižnice Talijana u RH počeo je prije 28 godina, tada smo imali malo knjiga, silno smo zahvalni i prijateljima iz Lissonea, posebice Gianniju Radaelliju za veliki trud i pomoć. Danas knjižnica broji oko 12 tisuća svezaka na talijanskom jeziku, kazala je Liana Diković.

O važnosti ove manifestacije u svojim pozdravnim riječima govorile su i pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci te dožupanica Giuseppina Rajko.

Koordinatorica programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici Iva Lanča Joldić naglasila je da će već danas u 9 sati u pulskoj knjižnici biti održan susret s književnikom Matteo Corradinijem, koji će predstaviti knjigu "Dnevnik Anne Frank", koju je uredio. U podne će se u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Buje održati susret s Matteom Corradinijem te predstavljanje knjige "La repubblica delle farfalle", a u 18 sati ponovno u pulskoj knjižnici slijedi predstavljanje njegove knjige "Holokaust djevojaka/La Shoah delle ragazze". U srijedu, 8. svibnja u 9 sati u pulskoj knjižnici bit će održan susret s književnicom Giulianom Facchini te predstavljanje njezine knjige "Se la tua colpa è di essere bella" (Ako je tvoj grijeh što si lijepa), koja će potom u podne biti predstavljena u rovinjskoj Zajednici Talijana. Četvrtak u 11 sati donosi kazališnu predstavu Roberta Anglisanija "Il piccione Giovanni Livigno", a u 18 sati na rasporedu je glazbeni reading gdje gostuje Simone Mocenni Beck, a bit će predstavljena njegova knjiga "Oneiros: poema mediterraneo". U petak, 10. svibnja, u 18 sati u pulskoj knjižnici na rasporedu je okrugli stol "Riječi u zrcalu: o književnim prijevodima", koji vodi novinarka i književnica Carla Rotta, a u četvrti sv. Teodora (arheološko nalazište pored pulske knjižnice) na programu je glazbeni reading "Čitamo na klupici: Italo Calvino", a sudjeluju glumci Rosanna Bubola i Valter Roša.

Uključene brojne škole

Raznim programima prisustvovat će učenici pulske Talijanske srednje škole "Dante Alighieri", bujske Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" i Srednje škole Vladimira Gortana Buje, Talijanske srednje škole Rovinj, Gimnazije Pula, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Ekonomske škole Pula te pulskih osnovnih škola Centar i Tone Peruška.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater