LITERARNA POZORNICA KLUBA-KNJIŽARE GIARDINI 2

TOPNIČKI DNEVNICI Nenad Marjanović Dr. Fric: Najbritkiji sam kada sam izrazito živčan

| Autor: Mladen RADIĆ
Predrag Ličina, Paola Orlić i Nenad Marjanovic - Dr. Fric knjigu su predstavili u caffe baru Dvojka (Hassan ABDELGHANI)

Kroz tvoje tekstove počela sam reminiscirati što smo sve proživjeli, konstatirala je Paola Orlić, koja kaže da je knjiga duhovita i da je jezik u njoj vrlo sočan, ali se kroz nju provlači seciranje stvarnosti te se na njenim stranicama nađe vrlo ozbiljnih tema

"Opterećen sam s dvije stvari – poviješću i crkvom. To će mi biti opsesija dok ne umrem!". Konstatirao je to u jednom trenutku predstavljanja svoje knjige "Topnički dnevnici – PUNK (Pula nakon korone)" Nenad Marjanović poznatiji kao Dr. Fric u programu ljetne literarne pozornice Kluba-knjižare Giardini 2 na terasi pulskog caffe bara Dvojka. Pod vodstvom Paole Orlić, ovaj bivši basist KUD Idijota i njegov prijatelj, redatelj Predrag Ličina - koji je autor jednog teksta u knjizi - protresli su preksinoć teme od politike i sporta do povijesti i glazbe. Započeli su ipak s propašću Uljanika, budući da je upravo Uljanikovcima posvećena ova zbirka dnevničkih zapisa nastala od sredine ožujka do sredine svibnja ove godine.

Posveta Uljanikovcima

- Ne možeš ostati indiferentan prema onom što se događa tvojim sugrađanima i tvom gradu, objasnio je Fric svoju posvetu Uljanikovcima za koje priznaje da im je nekada zamjerao primjerice što se nisu pojavljivali na raznim prosvjedima u gradu poput onog vezanog za Bojoplast. No gašenje Uljanika mu je teško palo.

Nastajanje knjige potaknuto je pandemijskom karantenom, a tekstovi su pisani na mobitelu da bi ukoričeni bili objavljeni u izdanju Ujedinjenih nakladnika. U "Topničkim dnevnicima" Fric je formulirao svoja razmišljanja o aktualnim temama osvrnuvši se na neke bizarne statuse na Facebooku.

Priča iz obiteljske povijesti

- Najbritkiji sam kada sam izrazito živčan, sam sebe iznenadim, kaže Marjanović čije su dnevničke zapise upotpunili Ernest Marinković, Nikola Biliškov, Vladimir Stakić i Ognjen Tvrtković i već spomenuti Predrag Ličina, koji je preksinoć duhovito konstatirao: "na kraju prvog vala korone napokon smo se vratili na ustaše, četnike i partizane". Njegov film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" prošle godine je postigao veliki uspjeh, osvojivši i nekoliko Zlatnih Arena na festivalu u Puli.

- Kroz tvoje tekstove počela sam reminiscirati što smo sve proživjeli, konstatirala je Paola Orlić, koja kaže da je knjiga duhovita i da je jezik u njoj vrlo sočan, ali se kroz nju provlači seciranje stvarnosti te se na njenim stranicama nađe vrlo ozbiljnih tema. Autor se tako u knjizi referira i na logor u Jasenovcu što je vezano za priču iz njegove obiteljske povijesti. Naime, njegovi djed i baka žrtve su ustaških zločina, tako da mu je tata siroče iz Potkozarja, te su i on i njegova braća bili jedni od djece o kojima govori film "Dnevnik Diane Budisavljević" kojeg Marjanović nikada nije pogledao, niti namjerava.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater