ZA DJECU I MLADEŽ

Što se najviše čitalo u Puli? DJEDOV TAJNI VRT, PET PRIJATELJA I HARRY POTTER

Od publicistike, s dječjeg odjela najčitanija je knjiga Crispina Boyera "Želiš znati zašto? A zašto ne?", a tu su i djela Iben Dissing Sandahl "Igra na danski način - kako igrom odgojiti uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu", te Bena Brooksa "Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Članovi knjižnice zbog epidemioloških mjera mogu posuditi veći broj knjiga (do deset naslova) te naručiti željene naslove e-mailom ili telefonom koje mogu preuzeti u knjižnici bez čekanja

Članovi knjižnice zbog epidemioloških mjera mogu posuditi veći broj knjiga (do deset naslova) te naručiti željene naslove e-mailom ili telefonom koje mogu preuzeti u knjižnici bez čekanja


Knjižnice imaju veliku ulogu na putu razvijanja čitateljske navike i ljubavi prema knjizi i općenito pisanoj riječi od najranije životne dobi.

Cilj je kod djece izgraditi i prenijeti pozitivan odnos prema čitanju, potaknuti želju i interes za čitanje i knjigu, približiti i predstaviti djeci svijet slikovnica i knjiga, potruditi se da djeca zavole čitati, da im to postane užitak i svakodnevna navika.

Stoga i u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici veliku brigu vode o svojim najmlađim članovima. Na početku 2021. – koja je proglašena Godinom čitanja, donosimo popis najčitanijih i najtraženijih knjiga za djecu i mlade u 2020. godini.

Od slikovnica, najčitanija je bila "Djedov tajni vrt" Davida Litchfielda. Nagrađivani suvremeni britanski autor ("Medo i klavir", "Pas i violina") i u svojoj najnovijoj slikovnici bavi se pitanjima različitosti, prihvaćanja i prijateljstva.

Rachel Bright autorica je djela "Miš lavljeg srca", a ova slikovnica u stihovima govori o malenom mišu koji je htio biti velik i važan pa je pomislio da će to postići ako nauči rikati kao lav. Potom je tu djelo Jelene Pervan "Mrljek i Prljek" (serijal). Serija bljakavih priča o higijeni, kako ju autorica naziva, donosi nam četiri priče o slavnim zloćkastim bakterijama Mrljeku i Prljeku.

Silvija Šesto autorica je slikovnice "Japajapac". Dječak Marinko, učenik prvog razreda mislio je o sebi da je najbolji, najveći, najzgodniji i da ima najbolje igrice. Postao je japajapac - dijete koje stalno koristi riječ "ja".

Među najčitanijim slikovnicama je i djelo Marte Altes naslovljeno "Ne!".

Od dječje književnosti, najčitaniji je serijal Enid Blyton "Pet prijatelja". Radnja romana prati četvero djece - Julian, Dick, Anne i Georgina (George) - i njihovog psa Timmyja. Slijede Jeff Kinney i "Gregov dnevnik", serijal koji govori o pustolovinama dječaka Grega Heffleyja koji živi s peteročlanom obitelji u SAD-u.

Knjiga je pisana u formi dnevničkih zapisa, izgleda poput bilježnice, a font imitira rukopis.

Potom su tu knjige Davida Walliamsa "Banditska bakica", "Gnjus", "Dječak u haljini", "Mali milijarder", "Ledeno čudovište", te serijal Liz Pichon "Tom Gates". David Pilkey autor je djela "Zgode i nezgode kapetana Gaćeše" (serijal).

Što se tiče književnosti za mlade, najčitaniji je serijal o Harryju Potteru J. K. Rowling. Nakon njega je "Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka, djelo Nicole Yoona "Sve, baš sve" i "Sunce je zvijezda", knjige Karen M. McManus "Lažljivac među nama" i "Otkrij mi tajnu", te djelo Emily X. R. Pan "Nevjerojatne boje života".

Od publicistike, s dječjeg odjela najčitanija je knjiga Crispina Boyera "Želiš znati zašto? A zašto ne?", a tu su i knjige Iben Dissing Sandahl "Igra na danski način - kako igrom odgojiti uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu", Bena Brooksa "Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji", Amande Li "Pokreni se - obični klinci s neobičnim pričama" i Tatjane Barat "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama".

- Tijekom 2020. godine dio naših usluga prilagodili smo epidemiološkim mjerama pa naši članovi mogu posuditi veći broj knjiga (do deset naslova) te naručiti željene naslove e-mailom ili telefonom koje mogu preuzeti u knjižnici bez čekanja. Također, svi članovi imaju pravo i na usluge iBiblosa i usluga Biblioteca digitale italiane in Istria čime im je omogućena posudba e-knjiga od kuće, vele iz pulske Gradske knjižnice i čitaonice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum