100 X SRETNO

Proglašeni laureati natječaja za kratku rudarsku priču: BESMRTNICI DANIELA MOHOROVIĆA NAJBOLJI

Drugo je mjesto dodijeljeno rukopisu naslova "Nas koštar" autorice Rine Miletić, dok je na trećemu mjestu rukopis s naslovom "Miko" autorice Emiljane Vozila Mohorović

| Autor: Branko BIOČIĆ
Laureati i dogradonačelnica (Snimio Branko Biočić)

Laureati i dogradonačelnica (Snimio Branko Biočić)


Na Krvovoj placi u Vinežu održano je svečano proglašenje laureata natječaja kojeg je u povodu stote obljetnice Labinske republike Grad Labin raspisao u suradnji s Gradskom knjižnicom Labin. Tema je bila "100 X SRETNO!" inspirirana stotom obljetnicom Labinske republike te stoljetnom rudarskom tradicijom Labinštine.

Kako je prvotno bilo najavljeno, svečanost proglašenja trebala se održati u sastavu poetskog recitala na Krvove place, no zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa, održana je u nešto skromnijoj varijanti. Dr. sc. Ivana Nežić, predsjednica povjerenstva natječaja pismom se obratila okupljenima te istaknula kako je za potrebe ocjenjivanja rukopisa pristiglih na natječaj 100 X SRETNO Grad Labin oformio tročlano povjerenstvo: Silvia Fiamengo, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i diplomirana bibliotekarka, ravnateljica Gradske knjižnice Labin, Toni Juričić, prvostupnik kulturologije i magistar komparativne književnosti, te Ivana Nežić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije i doktorica kroatistike.

Povjerenstvo je na procjenu i ocjenu dobilo ukupno 14 rukopisa koji su se odlikovali različitim opsegom, strukturom, jezičnim varijetetom kojim su pisani, kao i različitim pristupima.

Prvo mjesto zauzeo je rukopis "Besmrtnici" Daniela Mohorović, drugo je mjesto dodijeljeno rukopisu naslova "Nas koštar" autorice Rine Miletić, dok je na trećemu mjestu rukopis "Miko" autorice Emiljane Vozila Mohorović. Laureatima, ali i svima koji su sudjelovali i poslali svoje zanimljive i vrijedne priče zahvalila se zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

- Danas je točno mjesec dana od početka obilježavanja stote obljetnice Labinske republike, a mi se nalazimo gdje je sve započelo. Osim uređenja Krvove place koja je odmah postala popularno mjesto boravka Labinjanima, svjetlosnih instalacija po cijelom gradu, izložbe likovnih umjetnika, nismo zanemarili ni one koji vole pisanu riječ. Grad Labin je objavio natječaj, a ovo su rezultati. Četrnaest kratkih priča, četrnaest autora, jako puno likova, radnji, emocija. I jedna zajednička poveznica, Labinska republika. Dragi Daniel, teta Rina, Emiljana, meritali ste. Hvala svim autorima koji su nam poslali svoju priču i na taj način obilježili s nama ovaj veliki jubilej, rekla je Mohorović Čekada.

Pobjednik Daniel Mohorović rekao je "priča 'Besmrtnici' je pričana na cakavici. To je suđenje vječnosti gdje se sudi rudarskom vođi Ivanu Pipanu, pjesnikinji, učiteljici i revolucionarki Giuseppini Martinuzzi, javlja se i Al Capone te sami rudari, kovari. Htio sam u priču ubaciti ono što je Labinska republika ali na drugačiji, suvremeniji način. Jako mi je drago da je ova dodjela i proglašenje organizirano na mjestu gdje su se 1921. okupili labinski rudari i započeli priču koja je naša, a istovremeno i svjetska i da sam upravo na takvom mjestu koje je doživljeno kao revolucionarno dobio nagradu. Biti doživljen i predstavljen kao revolucionaran u književnosti na Krvovoj placi je poseban i veliki kompliment, rekao je profesor Mohorović. Laureatima su uručene vrijedne nagrade, poklon-bonovi za kupnju knjiga u iznosu od 1.000 za prvo, 750 za drugo i 500 kuna za treće mjesto, godišnja članarina u Gradskoj knjižnici Labin i poklon paketi Grada Labina "100 X SRETNO".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini