SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Predstavljena knjiga Inoslava Beškera "Mediteran u književnosti": AUTOR IZNIMNE ERUDICIJE KOJI PIŠE S LAKOĆOM

Riječ je o neobično vrijednoj knjizi. Ovaj novinar, vatikanolog, esejist i književni povjesničar donosi jedno sasvim posebno štivo, vrlo vrijedno, kazao je Aljoša Pužar

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pužar i Piteša predstavili Beškerovu novu knjigu (Snimio Duško Marušić Čiči)

Pužar i Piteša predstavili Beškerovu novu knjigu (Snimio Duško Marušić Čiči)


U programu "Razgovor iza zavjese" u petak navečer predstavljena je knjiga Inoslava Beškera "Mediteran u književnosti" (Profil). Autor je sudjelovao putem video-veze, a o knjizi su govorili Adrijana Piteša i Aljoša Pužar.

- Riječ je o iznimno vrijednoj knjizi. Ovaj novinar, vatikanolog, esejist i književni povjesničar donosi jedno sasvim posebno štivo, vrlo značajno, kazao je Aljoša Pužar pročitavši potom dva kratka ulomka iz knjige.

Poetičan mikroesej

Prvi je bio jedan iznimno poetičan mikroesej, a drugi je bio prilično literarno zahtjevan, ali poetski esej, a u oba je, kako je rekao Pužar "vidljiva intelektualna raskoš".

- Dakako da će mnogi htjeti uspoređivati ovo djelo s Matvejevićem "Mediteranskim brevijarom". Ovo je knjiga koja je i znanstvena, pogodna za svakoga tko želi naučiti nešto o Mediteranu, gdje autor svakom mitu, svakoj temi pristupa s akribijom i stručno. Puno je slikovitih tekstova prisutno među dvjema koricama, vidi se tu povijest putovanja, a ima ovdje i puno važnih epizoda. Vrlo je poučna, a premda neke pedagoške knjige naprosto gnjave, to nije slučaj ovdje, posve suprotno, kazao je Pužar.

Foto

Adrijana Piteša navela je da je rad na ovoj knjizi s Beškerom bio za nju vrlo poticajan i da su se zabavljali dok su radili na tekstovima, jer autor ima iznimnu erudiciju, ali i lakoću pisanja.

- To je doista važna knjiga, bilo je stvarno prekrasno raditi s njim na ovom tekstu, kazala je Piteša.

Autor je kazao da je za potrebe kolegija koji predaje na postdiplomskom studiju Mediteran i književnost uvidio da nema niti jedne knjige toga tipa, te da je malo demistificirao pojam Mediterana, a to je na neki način i revalorizacija pojma Mediterana, to je upravo Mediteran u književnosti. Knjiga je multidisciplinarna, kako je sam autor naveo, a Pužar je rekao da je neobično duhovita, ali i poetična.

Sklon epskoj poeziji

Bešker je kazao da je sklon poeziji, prije svega onoj epskoj. Piteša i Pužar istaknuli su da knjiga vapi za prijevodima, ali prevoditeljima sigurno neće biti lako uhvatiti se ukoštac s tim problemima, jer je tekst vrlo specifičan, bogat, stručan, ali i poetičan.

Foto

Bešker je istaknuo i da priprema podosta novih projekata, knjiga, među kojima i knjigu o potonulim narodima.

Inoslav Bešker (Zagreb, 1950.) filolog je i novinar raznovrsnih interesa, među kojima su mediteranistika, morlakizam, odnosno antropologija religije. Podrijetlom je iz Splita, gdje je proveo formativne godine i maturirao u Klasičnoj gimnaziji. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je sociologiju (kao B-predmet) i magistrirao novinarstvo, na Sveučilištu u Milanu doktorirao poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, a viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967. godine. Dopisnik iz Rima od 1989. Profesor južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996. – 2013. (L’Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.), ujedno i profesor komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku. Kodirektor je godišnje Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC).

Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakome od svojih znanstvenih područja te više od 30.000 različitih novinarskih priloga. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za "Filološke dvoumice"), "Otokar Keršovani" (za životno djelo u novinarstvu), "Otto von Habsburg" i "Joško Kulušić" (za promicanje ljudskih prava) i druge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater