27 SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

POD KRLEŽINIM ZASTAVAMA: 40 GODINA OD FRICOVOG ODLASKA: Predstavljeni finalisti Književne nagrade Fric

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S okruglog stola posvećenog Krleži (Snimio Danilo Memedović)

S okruglog stola posvećenog Krleži (Snimio Danilo Memedović)


U užem izboru Nagrade Fritz su knjige: "Svetkovina" Magdalene Blažević (Fraktura), "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Hermes), "Putujuće kazalište" Zorana Ferića (V.B.Z), "Gušterov rep" Korane Serdarević (Fraktura), "Ja sam" Damira Uzunovića (Buybook) i "Radio Siga" Ivana Vidaka (Sandorf)

"Pod Krležinim zastavama - 40 godina od Fricovog odlaska" bio je naslovljen program upriličen u četvrtak navečer čiji su gosti bili Jurica Pavičić, Marko Gregur i Goran Gavranović, a voditelj programa bio je Kruno Lokotar.

O Krležinom liku i djelu raspravljalo se kroz razne perspektive i aspekte njegovog iznimno bogatog i raznolikog stvaralaštva, a sudionici ovoga programa prisjetili su se i kako je Krleža utjecao na njih osobno i na njihovo stvaralaštvo.

Esejistički opus

Svi oni su spomenuli njegovu iznimnu vrijednost te razne aspekte njegova stvaralaštva, kao i njegovu ulogu ne samo unutar književnosti, već i unutar društva.

Jurica Pavičić posebno je spomenuo njegov esejistički opus koji je ocijenio vrlo važnim, osvrnuvši se i na njegovu fazu iz pedesetih godina, kada je htio stvoriti novi jugoslavenski kulturni identitet, a Goran Gavranović osvrnuo se i na njegovu važnost za kazalište. Istaknuto je i da je njegov opus gotovo pa neprevodiv, posebice "Balade Petrice Kerempuha", to nevjerojatno bogatstvo jezika, s toliko detalja, specifičnosti.

Pavičiću su najdraže njegove "Balade Petrice Kerempuha", Gavranoviću "Dnevnici", a Grguru "Na rubu pameti".

Upravo u sklopu ovoga programa u društvu glavnog urednika 24 sata, Gorana Gavranovića, dvojce prijašnjih dobitnika Nagrade Fric, književnika Jurice Pavičića i Marka Gregura, i uvijek pod voditeljskom palicom Krune Lokotara, predstavljeni su finalisti Književne nagrade Fric. Ovogodišnji žiri djelovao je u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Tomislav Brlek, Dubravka Vrgoč, Igor Vikić, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen i Čedo Prodanović te odlučio je da u uži izbor ulaze knjige: Magdalena Blažević "Svetkovina" (Fraktura), Ivana Bodrožić "Sinovi, kćeri" (Hermes), Zoran Ferić "Putujuće kazalište" (V.B.Z), Korana Serdarević "Gušterov rep" (Fraktura), Damir Uzunović "Ja sam" (Buybook) i Ivan Vidak "Radio Siga" (Sandorf).

Zbirke priča i romani

Djela Magdalene Blažević i Korane Serdarević su zbirke priča, a ostala djela su romani. Navedeno je i da je "Svetkovina" Magdalene Blažević jedini prvijenac u užem izboru.

- Opsegom od više od 400 stranica odskaču Ferićev roman "Putujuće kazalište" koji je obiteljska saga, dok bi Uzunovićev roman "Ja sam", kao što mu ime kaže, bio svojevrsna trijada o identitetu, autofikcija. Tri knjige već su nagrađene. Ivana Bodrožić je za "Sinove, kćeri" dobila regionalnu nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu "K. Š. Gjalski" za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a "Radio Siga" Ivana Vidaka je nagrađena nagradom "Iso Velikanović" koju se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018.-2020. godinu, rečeno je tijekom predstavljanja ove nagrade.

Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom. Nagrađeni autor/autorica dobiva iznos od 75.000 kuna, poklon sponzora nagrade Barcaffea, a konačna odluka očekuje se u Hrvatskom narodnom Kazalištu u drugoj polovici siječnja 2022. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum