MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE U PAZINU

OVCA U KUTIJI: Kako od stripa nastaje slikovnica

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Želja je organizatora, udruge Knjiga u centru iz Zagreba i Gradske knjižnice Pazin, da se festivalom popularizira slikovnica i autori te da se od Pazina napravi centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog visokovrijednog književnog žanra

Četvrti međunarodni festival slikovnice "Ovca u kutiji" započeo je prekjučer u Pazinu, a tom je prilikom pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, zajedno sa suradnicima, ugostio u gradskoj vijećnici sudionike festivala, njih dvadesetak, pisaca, ilustratora, prevoditelja, i drugih autora kreatora koji sudjeluju u stvaranju i promociji slikovnice. Gradonačelnik se aktivno uključio u festival pa će se tako danas u 18 sati čitati za posjetitelje na Trgu slobode.

U četverodnevnom druženju namijenjenom prije svega onima iz struke, ali i svima onima iz šire publike koju zanima tematika slikovnica, bit će održani književni programi, likovne radionice ilustracije i stripa, izložba i predstave, te radionice pisanja, prevođenja i književne kritike te akcija "Slikovnica u izlogu". Želja je organizatora, udruge Knjiga u centru iz Zagreba i Gradske knjižnice Pazin, da se festivalom popularizira slikovnica i autori te da se od Pazina napravi centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog visokovrijednog književnog žanra.

Od skice do kolora

Tijekom prvog dana festivala pojedini izlozi pazinskih trgovina ukrašeni su slikovnicama, a one su se mogle pronaći u kućići-knjižnici na Trgu slobode. U Gradskoj knjižnici Pazin Irena Zelena predstavila je finaliste nagrade "Ovca u kutiji", a u Cerovlju i Lupoglavu je održana predstava "Kako misli jure jednog malog Jure" Nikoline Manojlović Vračar. U pazinskom Društvu "Naša djeca" makedonski gost Vane Kosturanov predstavio je slikovnicu "Zvjezdano dijete" i proveo likovnu radionicu. U pazinskoj LG galeriji članovima Društva likovnih stvaratelja Valentina Briški i Irena Jukić Pranjić praktično su prikazale kako od stripa nastaje slikovnica, od skice do kolora.

U večernjim satima u istoj je galeriji otvorena izložba ilustracija Irene Jukić Pranjić, Valentine Briški i Tomislava Tomića, a sve je završilo u buffetu Bunker s programom "Vrata u podrum" gdje je održan "off program – samo za punoljetne" u kojem su uz moderiranje Ande Bukvić Pažin sudjelovali Irena Jukić Pranjić, Valentina Briški, Tomislav Tomić, Denis Peričić, Zoran Ferić i Zoran Pongrašić. Razgovaralo se ponajviše o aktualnim problemima ilustratorskog izdavaštva i o prikazu onih ilustracijskih motiva koji nisu za maloljetnike.

Pokroviteljstvo Ministarstva kulture

Četvrti međunarodni festival slikovnice "Ovca u kutiji" održava se pod pokroviteljstvom Grada Pazina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zane – udruge za zaštitu prava nakladnika, dok su partneri festivala: Kreativna mreža, Gradska knjižnica Pazin, Hrvatsko čitateljsko društvo, Čitaj mi!, Društvo likovnih stvaratelja Pazin – LG galerija, Društvo "Naša djeca" Pazin, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Pučko otvoreno učilište Pazin, Muzej grada Pazina, Etnografski muzej Istre i Studio moderna.

Program festivala i njegove eventualne izmjene mogu se pratiti na www.facebook.com/festivalovcaukutiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini