STVARALAČKI I ŽIVOTNI PAR

NATALIJA GRGORINIĆ I OGNJEN RAĐEN: Četvrt stoljeća zajedničkog književnog djelovanja

Što se tiče ZVONA i NARA, naglasak smo stavili na edukacijske programe pa se tako na našem YouTube kanalu mogu pronaći obrazovni filmovi na temu školske lektire od kojih je prvi, onaj o Nazorovom "Velom Joži" već emitiran na Sportskoj televiziji za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Sada stižu novi filmovi iz serije "Vidi, lektira!"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen ove godine slave srebrni pir  umjetničkog i životnog zajedništva

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen ove godine slave srebrni pir umjetničkog i životnog zajedništva


Književnici Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen ove, 2021. godine obilježavaju 25 godina zajedničkog književnog djelovanja. Iza njih je objavljenih devet knjiga proze te plodan urednički i prevoditeljski rad.

Također, široj javnosti poznati su, zajedno s njihovim sinom i suradnikom, Ljubomirom, i kao utemeljitelji i voditelji knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Ližnjanu koji ove godine obilježava deset godina aktivnosti. ZVONA i NARI dosad su ugostili 300-tinjak književnika i književnica, prevoditelja i prevoditeljica, urednika i urednica te drugih profesionalaca iz cijelog svijeta kojima su u središtu interesa tekstovi i knjige odnosno procesi čitanja i pisanja.

- Ministarstvo kulture RH pružilo nam je podršku i u ovim izazovnim vremenima. Još proteklog proljeća potporu smo, kao i brojni drugi kolege, dobili kao samostalni umjetnici kojima je djelatnost otežana zbog pandemije uzrokovane Covidom-19. Financijski je podržan i naš program "You&Mi – srebrna digitalna retrospektiva". Riječ je o novom digitalnom ispisu našeg sada već četvrt stoljeća dugovječnog književnog rada. Mogli bismo reći da ove godine slavimo srebrni pir našeg umjetničkog i životnog zajedništva. U novom projektu koji se zbog datih okolnosti odvija u virtualnom okruženju, naglasak će biti stavljen na dvojezičnu hrvatsko-englesku interpretaciju već postojećih djela (na engleskom smo objavili dva romana i to u SAD-u gdje smo prije sad već više od desetljeća magistrirali kreativno pisanje i doktorirali književnu teoriju). Istovremeno, inzistirat ćemo i na stvaranju novih tekstualno-vizualnih sadržaja kojima je cilj pojačati interaktivnost s domaćom i međunarodnom publikom. Drugim riječima, novi digitalni program ne nudi samo digitalni oblik postojećih radova, već kreira nove kulturne sadržaje, nova autorska djela kao i književne virtualne minijature koje se u interakciji s globalnom publikom nanovo interpretiraju i stvaraju dodatnu umjetničku vrijednost. Sve će biti jasnije kada osvanu naše nove mrežne stranice, ističu.

Dobitnici su i tromjesečne potpore za poticanje književnog stvaralaštva za pisanje romana "Joso", fikcijske biografije koja se temelji na istraživanju života i djela Jose Defrančeskog, autora poznate knjige "C. i kr. ratni logori 1914-1918." iz 1937. o egzodusu Istrana u Prvom svjetskom ratu.

- Godine 2015. nas smo dvoje uredili reizdanje knjige u ediciji Biblioteke Brnestra i tada smo sakupili podatke iz Josine biografije koji su nas zaintrigirali. Joso je bio novinar i pisac koji je stjecajem okolnosti dobar dio života proveo u Buenos Airesu. Živio je u politički turbulentnim vremenima, nastojao je pri tome biti odan idejama socijalne pravde i bratstva među ljudima. Joso je, baš kao i mi, Ližnjanac, premda je svoje rodno selo u koje se nikada nije uspio vratiti, napustio vrlo mlad. U našoj kućnoj arhivi i knjižnici ZVONA i NARI nalazi se i PDF Josine knjige "Crveno obzorje" koje su nam skenirali i poslali djelatnici Bibliotece Nacional "Mariano Moreno" iz Buenos Airesa, knjige koju je u ostalim hrvatskim knjižnicama nemoguće pronaći. Veselimo se pisanju i druženju s Josom. Mnoge su činjenice iz njegova života nepoznate, ali naš primarni interes nije rekreiranje povijesnih činjenica već, kao bi to rekao Aristotel, traženje one dublje, šire istine, istine koju može donijeti samo umjetnost književne riječi, vele.

- Što se tiče ZVONA i NARA, naglasak smo stavili na edukacijske programe pa se tako na našem YouTube kanalu mogu pronaći obrazovni filmovi na temu školske lektire od kojih je prvi, onaj o Nazorovom "Velom Joži" već emitiran na Sportskoj televiziji za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Stižu novi filmovi iz serije "Vidi, lektira!", zaključuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter