PROMOCIJA KNJIGE STIPANA TROGRLIĆA

Kako se Katolička crkva odnosila prema talijanskom fašizmu u Istri?

| Autor: Zoran ANGELESKI

"Katolička crkva u Istri između otpora i potpore talijanskoj vlasti u Istri 1918. - 1945." naziv je nove knjige povjesničara Stipana Trogrlića koju će se danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, osim autora, predstaviti Mirela Mrak, David Orlović i Milan Radošević. Knjiga je jubilarno 50. izdanje Državnog arhiva u Pazinu, a sunakladnik je Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar".

U deset poglavlja obuhvaćena je tematika odnosa trona i oltara u Istri u vrijeme talijanske okupacije. Stipan Trogrlić je dosad objavio više radova, što znanstvenih članaka, što autorskih knjiga iz istarske crkvene povijesti suvremena razdoblja, a u središte interesa stavljao je nacionalno pitanje. Prije pet godina objavio je knjigu "Represija jugoslavenskog komunističkog režima prema Katoličkoj Crkvi u Istri 1945. - 1971.".

- U ovoj knjizi autor analizira osjetljivu temu života Katoličke crkve u kontekstu talijanskog fašizma u višenacionalnoj istarskoj sredini, navodi glavni i odgovorni urednik knjige, teolog doc. dr. sc. Marko Medved, pojašnjavajući da je središnji prijepor crkvenog života tih godina jezično pitanje odnosno totalitarna zabrana upotrebe materinjeg jezika (hrvatskog i slovenskog) u društvu, školama, ali i crkvi.

Počelo je sa školskom reformom "filozofa fašizma" Giovannija Gentilea koji je zabranio netalijanske jezike u školama Julijske krajine i Južnog Tirola, da bi se nastavilo kroz zabranu upotrebe materinjih jezika u crkvi pri čemu je došlo do podjele nacionalističkog talijanskog klera i onog umjerenog koji je nastojao održati nacionalnu ravnotežu u crkvi.

U tom kontekstu navodi se primjer trviškog župnika Jurce koji se od optužbi režima tada branio isticanjem lojalnosti talijanskoj državi, ali odbijanjem služenja poganskom nacionalizmu, kao i zagovaranjem vjeronauka na materinjem jeziku.

- Većina talijanskih biskupa živjela je u iluziji da se Katolička crkva može poslužiti fašizmom u restauraciji kršćanskog društva u Italiji, tvrdi glavni i odgovorni urednik knjige, teolog doc. dr. sc. Marko Medved.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater