Zajednička web-stranica 

GODINA ČITANJA: Sve aktivnosti školskih knjižničara na jednom mjestu 

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Školski knjižničari Republike Hrvatske

Školski knjižničari Republike Hrvatske


Skupno izvješće o provedenim aktivnostima stručnih suradnika školskih knjižničara u Godini čitanja priredile su knjižničarke Dragica Pršo, Draženka Stančić i Adela Granić.

Adela Granić je viša savjetnica za školske knjižničare iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Draženka Stančić dolazi iz OŠ Ivana Kukuljevića Sankcinskog iz Ivaneca i voditeljica je županijskog stručnog vijeća Varaždinske županije, a Dragica Pršo je voditeljica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Istarske županije.

Jedan od njihovih projekata je zajednička web-stranica školskih knjižničara u Godini čitanja. Ta je stranica plod ideje školskih knjižničarki Dragice Pršo i Draženke Stančić, kako bi na vizualno atraktivan način na jednom mjestu bile vidljive aktivnosti školskih knjižničara.

Ideja je predstavljena na državnom skupu Proljetna škola školskih knjižničara i odlično je prihvaćena, o čemu svjedoče brojne objave na stranici.

Najveći postotak knjižničara iz Istarske županije, njih 86,15 posto svoje je podatke podijelio u bazi aktivnosti. Podaci o broju upisanih aktivnosti po županijskim vijećima pokazuju da su najveći broj aktivnosti u bazu unijele zagrebačke osnovne škole, a slijede škole Istarske županije, čak 291 aktivnost, što pokazuje da, pandemiji, školi online, raznim modelima nastave i svemu unatoč, knjižničari su bili iznimno vrijedni.

Školski knjižničari za provedbu projekata, programa, natjecanja, edukacija, izložbi, promocija knjiga, tribina, debata, jednodnevnih događanja, jednostavnih aktivnosti i slično nisu mogli računati na posebna sredstva poput knjižničara drugih vrsta knjižnica koji su se mogli javiti na natječaj Ministarstva kulture i medija.

Web-stranica školskih knjižničara u Godini čitanja nastala je nakon jednog webinara voditelja Županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara i više savjetnice Adele Granić.

knji

Prikaz web stranice

- Prepoznata je potreba da na jednom mjestu imamo objedinjene sve mnogobrojne aktivnosti koje provode školski knjižničari za vrijeme Godine čitanja, ali i inače, kazala je knjižničarka Dragica Pršo koja je web-stranicu uređivala zajedno s kolegicama Mirom Barberić, Đurđom Ivković Macut, Natašom Mesić Muharemi i Ružicom Rebrović Habek te Draženkom Stančić, voditeljicama županijskih stručnih vijeća.

Web-stranica sadrži tri podstranice: Projekti školskih knjižničara, Vijesti iz školskih knjižnica i Kontakte. Projekti školskih knjižničara objedinjuju mnogobrojne nacionalne i međunarodne projekte u kojima sudjeluju školski knjižničari, a od projekta tu su Čitajmo zajedno, Čitajmo naglas zaboravljene knjige, Naše male knjižnice, Čitanje ne poznaje granice, eTwinning projekata, Lektire na mreži, Mreže čitanja, Čitanjem do zvijezda, razmjene straničnika do brojnih školskih projekata čiji su inicijatori stručni suradnici knjižničari.

Knjižničari su objavljivali i aktivnosti vezane uz Mjesec hrvatske knjige, Mjesec školskih knjižnica, Noći knjige, Festivala znanosti, Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige, Mjesec hrvatskog jezika, Međunarodni dan dječje knjige, Svjetski dan čitanja naglas.

Školski knjižničari obilježili su sve važnije obljetnice hrvatskih i svjetskih književnika Dantea Alighierija, Marka Marulića, Tina Ujevića, Augusta Šenoe, Ksavera Šandora Gjalskog i Fausta Vrančića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum