DORUČAK S AUTOROM

Boris A. Novak govorio je o svome epu od 44.000 stihova: NEMA EPA OD POČETKA SVIJETA BEZ KONJA I LAĐA

Najznačajnije djelo Borisa A. Novaka je ep "Vrata nepovrata" koji sadrži tri knjige "Zemljevidi domotožja (Zemljovidi nostalgije)" iz 2014. godine, "Čas očetov" (Vrijeme očeva) iz 2015. i "Bivališča duš" (Obitavališta duša) iz 2017. Ova potonja, ujedno i najopsežnija knjiga prevedena na hrvatski jezik predstavljena je na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti u prijevodu Božidara Brezinščaka Bagole

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Boris A. Novak na Doručku s autorom (Snimio Duško Marušić Čiči)

Boris A. Novak na Doručku s autorom (Snimio Duško Marušić Čiči)


Gost Doručka s autorom bio je Boris A. Novak slovenski pjesnik, dramatičar i prevoditelj, profesor komparativne književnosti i literarne teorije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Govorio je o svom najznačajnijem djelu, epu "Vrata nepovrata" koji sadrži tri knjige "Zemljevidi domotožja (Zemljovidi nostalgije)" iz 2014. godine, "Čas očetov" (Vrijeme očeva) iz 2015. i "Bivališča duš" (Obitavališta duša) iz 2017. Ova potonja, ujedno i najopsežnija knjiga prevedena na hrvatski jezik predstavljena je na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti u prijevodu Božidara Brezinščaka Bagole.

Slovo A kao počast roditeljima

Razgovor je vodio Aljoša Pužar, a dotaknuli su razne teme. Boris A. Novak, objasnio je da je A. u sredini njegova imena počast za oba roditelja, majku Anicu i oca Antu, a budući da je imao puno imenjaka i prezimenjaka, kazao je i da se na taj način lakše identificira.

Govorio je, između ostalog, o svojoj obitelji, precima, njihovoj ne lakoj situaciji, otac mu je bio 23 puta zatvoren i dva puta osuđen na smrt, majka je zbog djece ostavila glazbenu karijeru, ima glazbenika u obitelji, no za sebe veli da nije imao dovoljno talenata za glazbu. Obitelj mu je, kaže, različitih narodnosti, dvije grane rođaka ima, i to u raznim krajevima. Neki su članovi njegove obitelji tragično okončali, jedan je bio mučen na žeravici, strašne su sudbine obilježile pojedine članove njegove obitelji, a kao pjesnik i prije svega kao čovjek više je puta javno osudio masakre. Posebice se osvrnuo na tešku sudbinu svoga strica Mirka Novaka, koji je strijeljan u jesen 1943. godine. Kazao je da više zna o Mirku Novaku nego pojedini povjesničari, a osvrnuo se na kompleksnost povijesti i svoje obiteljske povijesti.

Govoreći o svome epu, kazao je da je preferirao pisati stihove umjesto romana, te da je napisao 44.000 stihova u tri toma na 2.300 stranica, te o zahtjevnom radu na tome i izvrsnom prijevodu na hrvatski, kao i o predstavljanju tijekom nedavno održanog Festivala svjetske književnosti.

Osvrnuo se i na radio-drame, sluša i vrlo rado kreira dječje radio-igre, a kada piše za djecu, postavlja im i neka teška pitanja, jer djecu ne treba gledati s nekog sveznajućeg položaja, on pokušava kao dijete vidjeti svijet.

Bilo je govora i o 57. broju Nove revije, vrlo značajnoj književnoj i filozofskoj publikaciji, a na Pužarov upit o PEN-u, kazao je da vjeruje da je potrebna i temeljna vrijednost sama sloboda izražavanja. O univerzitetima je rekao da ih postoje još koji su sokratovski, a prisjetilo se i kako se 167 studenata udružilo i napisalo izjavu u njegovu obranu kada je bio napadan, na čemu im se zahvalio pjesmama.

Intimni dijalog s Danteom

Iako mu je renesansa draga, nije se nikada osjetio renesansnim čovjekom, već prije kao pjesnik kasnog doba. Osvrnuo se i na nastajanje epa, što se intenziviralo nakon što mu je majka preminula, i nije to više ispuštao iz ruku. "Nema epa od početka svijeta bez konja i lađa", kazao je.

Govorio je i o činjenici da mu je Dante bio oduvijek drag, te kazao da je napisao pjesmu, intimni dijalog s njim…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom