SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Na doručku s Ozrenom Žunecom: Borba za vlastiti stav se uvijek isplati

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Matija Šćulac)

(Snimio Matija Šćulac)


Ozren Žunec na Doručku s autorom osvrnuo se na brojne teme, a počeo je pričom o sretnom djetinjstvu i odrastanju u Zagrebu. Roditelji su mu bili pažljivi, a baka prava učiteljica života. Filozofiju je odabrao, veli, jer je vrlo znatiželjan, a voli komparativne pristupe. Sudjelovao je u ratu, a bio je i ranjen.

- O ratu, iako je tu bio rat, u biti se i ne zna puno u filozofskom i sociološkom smislu. Nisam bio ni mobiliziran ni dragovoljac, nego nešto između. U ratu, osim smrtnih stradanja i ranjavanja te drugih oblika nasilja, u cijelome svijetu, najgore je raseljavanje ljudi, od kojih se mnogi kasnije nikada ne vraćaju. Na taj se način raspadaju društvene zajednice. To je iskustvo na rubu života.

Ganulo me kada sam vidio film o silovanju. Bilo je sve to strašno, ali drago mi je da se počelo sustavnije raditi s tim ženama, pomagati im, da se suoče s traumom, da vide da nisu same. Kada sam se godinama unazad time bavio, stvari su bile drukčije; nerijetko smo nailazili na zid šutnje, kazao je Žunec, koji je pokretač i glavni urednik znanstvenog časopisa za interdisciplinarna istraživanja rata i mira Polemos.

On je, između ostalog, kazao i da je čovjek uspješna životinja, a da će možda jednog dana naše doba biti ocijenjeno, odnosno definirano kao doba mraka. Nisu mogla nedostajati niti pitanja o prisluškivanju, na što je naglasio da se danas može svaki razgovor, svaki mejl, zabilježiti, što nekada nije bio slučaj.

Bilo je govora i o strahu, utopiji i strastima u širem smislu, a osvrnuo se i na poveznicu između Macbetha i Staljina te kako je krenuo pisati svoje obimno djelo »Gutaljinščik: Pasternak, Macbeth i logika Staljinove apsolutne diktature«. Njegov je zaključak bio da se borba za vlastiti stav uvijek isplati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter