FESTIVAL KOMORNOG TEATRA U UMAGU

ZLATNI LAV: Pobjednički Grand prix ljubljanskoj predstavi "Pljuča"

Predstava "Pljuča" (Pluća) Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, prema tekstu Duncana Macmillama u režiji Žige Divjaka, uz festivalski Grand prix, dobila je i nagradu Zlatni lav za scenografiju, a Zlatnim lavom za glumačko ostvarenje nagrađen je glumac Mirko Soldano za ulogu novinara u predstavi "Variazioni enigmatiche" (Enigmatske varijacije) Talijanske Drame riječkog HNK pl. Ivana Zajca * Publika je svoj Zlatni lav i ocjenu 4,95 dodijelila predstavi "Metoda", Hrvatskog kazališta u Pečuhu

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Zlatni lav za glumačko ostvarenje otišao u ruke glumcu Mirku Soldanu (Snimila Sanja Bosnić)

Zlatni lav za glumačko ostvarenje otišao u ruke glumcu Mirku Soldanu (Snimila Sanja Bosnić)


Pobjednička Grand prix nagrada 23. Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav u Umagu prema ocjeni stručnog žirija dodijeljena je danas na ceremonijalu festivalskog zatvaranja predstavi "Pljuča" (Pluća) u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana. Riječ je o uprizorenom tekstu jednog od najaktualnijih britanskih dramaturga Duncana Macmillama, u režiji Žige Divjaka, koju je potresno na umaškoj maloj sceni izveo glumački dvojac Nina Ivanišin i Vito Weis.

Duboko promišljanje svijeta u kojem živimo

- Redatelj je stavljajući glumce u statičan sjedeći položaj koje mladi par tijekom vremena proživljava, stavio pred glumce gotovo nemoguć zadatak da samo licem, grimasom i tonom glasa dočaraju što se u predstavi događa i kroz što njihovi likovi prolaze. Prožimanje svih elementa predstave, dvoje glumaca do režije i scene te glazbe, publiku i žiri ostavilo je u dubokom razmišljanju o svijetu u kojem živimo, obrazložila je odluku stručnog žirija Zlatnog lava njegova predsjednica Mirna Farkaš Salamon, televizijska novinarka.

Nagradu - kristalnu statuu Zlatnog lava, rad istaknutog slikara i dizajnera Ivice Propadala, preuzela je u ime svoje kazališne kuće, voditeljica marketinga Barbara Svetek. Uz Farkaš Salamon zahtjevnu ulogu žirija još su obnašale Slavica Renko, utemeljiteljica umaške udruge za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom "Pružam ti ruku" i Jelena Zec, magistrica likovne pedagogije.

Foto

Žiriju nije bilo lako, nakon dugih debata, u buketu šest odličnih natjecateljskih kazališnih komada, opredijelili se pored Grand prixa za još dvije jednakoznačne nagrade Zlatni lav. Tako je Zlatni lav za glumačko ostvarenje otišao u ruke glumcu Mirku Soldanu za ulogu novinara u predstavi "Variazioni enigmatiche" (Enigmatske varijacije), Talijanske Drame riječkog HNK pl. Ivana Zajca.

- To je dirljiva priča o životu i ljubavi puna očekivanih, ali i neočekivanih preokreta, a Mirko Soldano svojim tumačenjem uloge Erica Larsona slojevito je prikazao krivulju emocija od obožavatelja velikog pisca do prevarenog muža, udovca pa opet obožavatelja i gotovo zaljubljenog dječarca, pokazujući nam lakoću svojstvenu samo najboljima, prenijela je odluku žirija Jelena Zec prilikom uručivanja nagrade glumcu Mirku Soldanu

Neporeciv utjecaj na kulturnoj sceni Umaga

Dodijeljen je i Zlatni lav za scenografiju. Po izboru žirija putuje opet u Ljubljanu, za scensko rješenje u pobjedničkoj predstavi "Pljuča"(Pluća).

- Inovativnim i jednostavnim scenografskim rješenjem stola i leda na sceni koji se topi po stvarima na njemu, scenograf Igor Vasiljev uspio je dočarati svu težinu života i tijek vremena, pojasnila je publici članica žirija Slavica Renko prilikom uručenja nagrade.

Tijekom svih šest festivalskih večeri u umaškoj kazališnoj dvorani "Antonio Coslovich“, predstave je ocjenjivala i publika. Najvišu ocjenu - 4,95 osvojila je predstava "Metoda", Hrvatskog kazališta u Pečuhu (Mađarska) te je nagrađena Zlatnim lavom. Na drugom mjestu je predstava "Variazioni enigmatiche/Enigmatske varijacije" s ocjenom 4,71, a treće mjesto zauzele su "Čelične magnolije" riječkog HNK Ivan pl. Zajca, s ocjenom 4,54.

U ulozi srdačnih domaćina i uspješnih voditelja svih programskih događanja na festivalu bili su polaznici druge godine umaškog Dramskog studija: Luana Kličić, Caterina Vižintin, Katarina Kraljić i Mario Varga, pod vodstvom maestra Damira Zlatara Freya, utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja Zlatnog lava.

U festivalskoj završnici nagrađenim umjetnicima i svim sudionicima ovogodišnjeg festivala čestitali su i zahvalili na gostovanju u Umagu zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita i zamjenica umaškog gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, otprativši do sljedeće edicije kazališne muze ovogodišnjeg festivala čiji je golemi utjecaj neporeciv na kulturnoj sceni grada.

Predstavljena monografija "Eurokaz: Trošenje vremena"

Svečanosti dodijele nagrada Zlatnog lava prethodilo je predstavljanje monografije "Eurokaz: Trošenje vremena", urednice Gordane Vnuk, utemeljiteljice tog nekonvencionalnog međunarodnog festivala kazališta osnovanog 1987. koji se nakon 27 godina egzistiranja, poradi izostanka institucionalne financijske podrške i raznih socijalnih polemika - ugasio. Danas egzistira kao minorna kazališna produkcija. O kronologiji i fokusu Eurokaza, radikalnim promjenama "kazališnog pejsaža" osamdesetih godina prošloga stoljeća, kontroverzama u suvremenom europskom teatru koje su utjecale na današnju kazališnu estetiku te oglusi onih koji imaju moć da financijski podrže neinstitucionalne i nekonvencionalne produkcije, kritičkim narativom su se referirali prilikom predstavljanja knjige urednica Vnuk, kazališni redatelj Branko Brezovec, dr.sc. Leo Rafolt, i ravnatelj umaške gradske knjižnice Neven Ušumović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom