NOVI EU PROJEKT ZA DJECU I IZVAN PULE

TEATAR NARANČA: Online glumačke i lutkarske radionice za starije osnovce

Radionice počinju 10. listopada, a obuhvatit će sto polaznika, s time da će neka djeca pohađati više radionica. "Online Narančastim radionicama" želi se djeci i mladima iz manjih gradova i općina omogućiti pristup radu s glumcima i lutkarima, kaže Majkl Mikolić, ravnatelj Teatra Naranča

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Jasmina Nina Kamber, Luka Juričić, Katja Rabar, Irin Šime Rabar i Majkl Mikolić

Jasmina Nina Kamber, Luka Juričić, Katja Rabar, Irin Šime Rabar i Majkl Mikolić


Na konferenciji za novinare jučer je predstavljen novi projekt Teatra Naranča kojim se želi djeci i mladima iz manjih gradova i općina omogućiti pristup radu s stručnim voditeljima kroz online glumačke i lutkarske radionice, a s ciljem razvijanja socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja će doprinijeti njihovom socijalnom uključivanju.

Dvadeset radionica

Uz ravnatelja Naranče Majkla Mikolića, projekt su predstavili diplomirani glumci i lutkari Katja Rabar, Irin Šime Rabar te Luka Juričić, a u ime Grada Pule Jasmina Nina Kamber, savjetnica za kulturu.

- Drago mi je da smo putem natječaja Ministarstva kulture i medija jedni od rijetkih iz Istre koji su dobili sredstva iz EU fondova za provedbu ovoga projekta koji obuhvaća 20 radionica u dva turnusa za učenike od petog do osmog razreda. Radionice počinju 10. listopada, a obuhvatit će sto polaznika, s time da će neka djeca pohađati više radionica. "Online Narančastim radionicama" želimo djeci i mladima iz manjih gradova i općina omogućiti pristup radu sa stručnim voditeljima kroz online glumačke i lutkarske radionice, kazao je Mikolić.

Projekt je vrijedan 403 tisuće kuna, a radionice su naslovljene su: Osnove javnog nastupa, Govorna radnja, Fizička radnja, Karakterizacija lika, Tijelo u vremenu i prostoru, Tijelo kao sredstvo izražavanja, Glas i disanje, Govorenje poezije, Animacija dijelova tijela i Animacija predmeta. Voditelji radionica bit će glumci i kazališni djelatnici te pedagozi Katja Rabar, Irin Šime Rabar i Luka Jurčić.

- Ovaj projekt, osim što je obojan snažnom inkluzivnom odgojno-obrazovnom notom, vrlo je vrijedan jer je u proteklih deset godina ovo kazalište napravilo velike stvari. A sve to radi mali tim ljudi, koji je zaslužan za sve te silne uspjehe. To je ujedno i kvalitetna platforma za razvoj publike, navela je Kamber.

Luka Juričić vodit će radionice usko vezane uz glumu, a cilj mu je da djeca steknu samopouzdanje, nauče pravilno govoriti i recitirati, kao i disati, a sve će to poslužiti i za rješavanje treme. Katja Rabar radit će na važnosti scenskog pokreta i pokreta uopće, a na radionici djeca će se suočiti i sa stvarima koje ih more te se na taj način osloboditi straha i ojačati. Irin Šime Rabar djeci će predstaviti važnost lutkarstva.

Stručna publikacija i DVD

Teatar Naranča izradit će stručnu publikaciju koja će se moći koristiti kao stručni priručnik kroz svaku od radionica, a objavit će i DVD s vježbama. To će biti od velike pomoći učiteljima i odgojiteljima u vođenju dramskih skupina. "Cilj online edukacije umjetničkih programa je stvoriti olakšanu, neposrednu i trenutnu dostupnost audiovizualnog sadržaja spremnog za upotrebu u školama i vrtićima", kaže Mikolić.

Teatar Naranča umjetnička je organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture i upisana u Očevidnik kazališta, čime je garantiran kvalitetan i provjeren umjetnički i kazališni sadržaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini