Festival mladog teatra u Balama

Srce svakog čovjeka epicentar je Festivala mladog teatra

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Na otvaranju se kraćim insertom lutkarske monodrame   "Ilonka" predstavila Erdei Emese iz Cluja u Rumunjskoj. Nastupili su i izvođači diplomske predstave Lovorke Trdin prema tekstu Andraša Vichyja intrigantnog naziva "Kako sam ubila svoju majku", kao i glumci   predstave "Casanova" Freiburger Schauspielshule, a koja je posebno pisana za Bale

Koncertom Gungula benda, kojeg čine studentice umjetničkih akademija iz Hrvatske, jučer je svečano otvoren osmodnevni Festival mladog teatra u Balama.

Večernje predstave

U obraćanju publici, domaćin i načelnik Bala Edi Pastrovicchio zaželio je sudionicima festivala ugodan boravak i plodonosan rad u Balama. Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Robert Raponja, koji je i osnivač Festivala, predstavio je program i predstave koje će nakon cjelodnevnih radionica, te konferencije, baljanska publika imati prilike vidjeti u večernjim satima. Da bi publika dobila još bolji uvid u program, pobrinuli su se izvođači koji su uprizorili ulomke iz svoji predstava ispred Kaštela Bembo.

U kraćem insertu lutkarskom monodramom "Ilonka" predstavila se Erdei Emese iz Cluja u Rumunjskoj. Nastupili su i izvođači diplomske predstave Lovorke Trdin prema tekstu Andraša Vichyja intrigantnog naziva "Kako sam ubila svoju majku", kao i glumci predstave "Casanova" Freiburger Schauspielshule, a koja je posebno pisana za Bale i vrijeme kada je i njemu boravio najpoznatiji svjetski zavodnik Casanova.

Osobnost u fokusu

Ceremonija otvaranja Festivala mladog teatra okrunjena je govorom dekanice Umjetničke akademije u Osijeku Helene Sablić Tomić, koja je istakla da se Akademija iz Osijeka u Balama osjeća kao u svom domu.

- Prostor Bala i Mon Perina naša su nastavna baza i na tome im velika hvala, rekla je Helena Sablić Tomić, dodavši i kako je srce, ne isključivo mlado, nego srce svakog čovjeka epicentar Festivala mladog teatra.

Valja istaknuti i da je riječ o drugoj ediciji Festivala mladog teatra, koja je ove godine u Bale dovela oko osamdeset sudionika iz Europe, Azije i Amerike sa zacrtanim programom i ciljem osnaživanja međunarodne kulturne suradnje i razmjene iskustava osoba mlađe dobne skupine. Utemeljitelj i glavni organizator Festivala mladog teatra, koji u svom drugom izdanju u fokus interesa stavlja osobnost kao crvenu nit i glavnu temu svih festivalskih događanja, je Robert Raponja, pulski režiser s osječkom adresom, dok su pitoreskne Bale i ovog puta, glavno mjesto svih događanja i susreta glumaca, pjevača, plesača, arhitekata, menadžera, pravnika, ekonomista, nutricionista.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of