KAZALIŠNI FESTIVAL MALIH FORMI

BEMBO FEST: "Tri žene" Vedrane Klepica u režiji Roberta Raponje u četvrtak u Balama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Tri žene

Tri žene


Prvi Međunarodni kazališni festival malih formi Bembo Fest u Balama nastavlja se sutra, u četvrtak, 15. srpnja, kada je na programu predstava Vedrane Klepica "Tri žene" u režiji Roberta Raponje iz produkcije Tigar Teatra, Teatra Fort Forno iz Bala i Osječkog ljeta kulture. Glume Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić, a riječ je o dramskom omnibusu koji se koncentrira na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće - Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić-Mažuranić.

- Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju s klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni. Ustrajnost i tvrdoglavost koju već generacije mogu iščitati u njihovom književnom radu tek je nusproizvod jedne šire odluke o traženju prava u zauzimanju javnog pa i političkog prostora i davanju glasa onima koje su u tom trenu smatrane ne puno više od supruga i majki. Štoviše za neke od njih poput Dragojle Jarnević i Marije Jurić Zagorke čak je i taj okvir obiteljskog manirizma bio dubinski odbojan i nepoželjan, napisala je dramaturginja Vedrana Klepica.

Vizualni identitet potpisuje Leo Vukelić, a autor glazbe je Nikša Marinović. Predstava je nastala u produkciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno iz Bala i Osječkog ljeta kulture. Predstava počinje u 21 sat, ulaz je besplatan, a bit će uprizorena na Trgu Tomaso Bembo, a u slučaju kiše u Kinu u Balama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater