GOSTOVANJE

Nagrađivani solo pulskog koreografa, redatelja i izvođača na DDD Festivalu u Portu: OVACIJE ZA "SAD SAM MATTHÄUS" MATIJE FERLINA U PORTUGALU

DDD - Festival Dias da Dança, koji plesom povezuje tri portugalska grada – Porto, Matosinhos i Gaiau, najveći je festival suvremenog plesa u Portugalu koji svojim programima predstavlja poetsku i tematsku raznolikost suvremenog plesa. Ovim je gostovanjem umjetnički rad Matije Ferlina prvi put predstavljen portugalskoj publici koja je izvedbe sola "Sad Sam Matthäus" ispratila stajaćim ovacijama

| Autor: Glas Istre
Matija Ferlina u predstavi "Sad Sam Matthäus" na DDD – Festivalu Dias da Dança u Teatru Campo Alegre u Portu (Snimio Jose Caldeira)

Matija Ferlina u predstavi "Sad Sam Matthäus" na DDD – Festivalu Dias da Dança u Teatru Campo Alegre u Portu (Snimio Jose Caldeira)


Koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin nastupio je sa svojim nagrađivanim solom "Sad Sam Matthäus" 20. i 21. travnja na DDD – Festivalu Dias da Dança u Teatru Campo Alegre u Portu.

DDD - Festival Dias da Dança održava se od 2016. godine, plesom povezujući tri portugalska grada – Porto, Matosinhos i Gaiau. Radi se o najvećem festivalu suvremenog plesa u Portugalu koji svojim programima predstavlja poetsku i tematsku raznolikost suvremenog plesa, a ove godine uz Matiju Ferlina ugostiti će i druge renomirane plesne umjetnike poput Meg Stuart, Christiana Rizzoa, Bruna Beltrãoa te Borisa Charmatza.

Predstava koja plijeni pažnju gledatelja

"Sad Sam Matthäus" solo je predstava u režiji, koreografiji i izvedbi Matije Ferlina, dramaturgiji Gorana Ferčeca, uz glazbu "Muke po Mateju" Johanna Sebastiana Bacha, po tekstu Gorana Ferčeca i Matije Ferlina. Scenograf je Mauricio Ferlin, dizajn svjetla djelo je Saše Fistrića, a dizajn zvuka Luke Prinčiča. Nakon velikog uspjeha predstave u Parizu, Ljubljani, Beču i Zagrebu, izvedbeni rad Matije Ferlina ovim je gostovanjem prvi put predstavljen portugalskoj publici koja je izvedbe ispratila stajaćim ovacijama.

"Priprema, Konfrontacija i Rješenje. Riječ je o narativnoj strukturi u tri čina koja kako tvrdi hrvatski koreograf Matija Ferlin nepogrešivo plijeni pažnju svakog gledatelja. Međutim, u izvedbi 'Sad Sam Matthäusa' čarobnih sastojaka bilo je mnogo više. Vođena Bachovom 'Mukom po Mateju', nacionalna premijera vodi nas u poticajan i pronicljiv dijalog – uz tekst Gorana Ferčeca – o upečatljivim autobiografskim eksperimentima", objava je DDD Festivala nakon portugalske premijere predstave 20. travnja.

Trodnevna radionica scenskog pokreta

Osim dvije izvedbe "Sad Sam Matthäusa", Matija Ferlin je u okviru edukativnog programa DDD Festivala – CAMPUS - održao i trodnevnu radionicu pod nazivom "Scenski pokret – izvedbena budnost", koja preokreće ustaljene koncepte rada na scenskom pokretu, nudi metode i tehnike rada koje potiču stanje cjelovite izvedbene budnosti te istražuje i vježba 'zajedništvo' kroz različite izvedbene zadatke i improvizacije. U radu radionice je sudjelovalo 12 umjetnika iz Portugala, Italije, Kanade, Njemačke i SAD-a.

"Sad Sam Matthäus" vraća se na hrvatske pozornice u rujnu, nakon čega slijedi gostovanje na Festivalu Actoral u Marseilleu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater