"ART & MORE"

"Richard III. Grbavi" u rovinjskoj Zajednici Talijana: VRHUNSKI NASTUP NADAHNUTIH GLUMACA

| Autor: Aleta BRATTONI
U predstavi "Richard III. Grbavi" Krsto je glumac, a Tonka  čistačica u kazalištu

U predstavi "Richard III. Grbavi" Krsto je glumac, a Tonka čistačica u kazalištu


Ova je crna komedija redatelja i scenografa Damira Mađarića privukla brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u vrhunskom nastupu umjetnika, odnosno glumaca Vladimira Tintora u ulozi Krste i Petre Blašković u ulozi Tonke

Ove je nedjelje novi ovogodišnji festival "Art & more" svojim kulturnim sadržajima nastavio ispunjavati duge ljetne noći, pa je tako na terasi Zajednice Talijana grada Rovinja uprizorena predstava "Richard III. Grbavi". Ova je crna komedija redatelja i scenografa Damira Mađarića privukla brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u vrhunskom nastupu umjetnika, odnosno glumaca Vladimira Tintora u ulozi Krste i Petre Blašković u ulozi Tonke.

I tužno i smiješno

- Tekst je nastao na nagovor i poticaj Božidara Šnajdera. Ušao sam u sobu gospodina intendanta sa željom da dogovorim režiju, a izašao sam s namjerom da nešto napišem. Jer, prvo pitanje intendanta je bilo: "Pišeš li što?". Naravno pisao sam i pišem, ali ne smatram se u prvom redu piscem. Redatelj, da, i ponekad, možda, pisac. I tako je nastao tekst za Noćnu scenu; za glumca i glumicu. Komedija u začetku, a na kraju tragedija. Čini se da ne znam pisati komedije, to jednostavno nije moja domena. Tekst mora biti mješavina jednog i drugog! I tužnog i smiješnog, objašnjava Mađarić.

Inače, ovaj je talentirani redatelj diplomirao režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Od tada radi u cijelom nizu kazališta diljem Hrvatske, režirao je djela brojnih eminentnih autora, dok je u svom malom kazalištu Oberon uprizorio i neke svoje tekstove. Postavio je na scenu više od pedeset predstava, preveo desetak dramskih tekstova s njemačkog, a napisao je knjige za djecu i mlade.

Njegova crna komedija koja je ove nedjelje oduševila Rovinjce, bavi se antijunacima, Krstom i Tonkom. Krsto je glumac koji je jednom bio na samome glumačkom vrhu, ali nakon pada kroz propadalište postaje grbav i nađe se na dnu gdje ga dočekuje Tonka koja je oduvijek bila čistačica u tom kazalištu. Njegovu je nesreću htjela iskoristiti kako bi napokon postala netko, ali se Krsto odlučuje prijaviti na audiciju za ulogu Richarda III, Shakespeareovog kralja. Njihov je odnos u neprestanoj svađi sve do ruba fizičkog sukoba, dok pri samome tragičnom kraju istina ne izađe na vidjelo.

Nesmiljeno i brutalno

- Tonka je postala ono nešto što gnjete, podčinjava, lomi i uzima. Krsto je postao onaj koji se slomio, onaj koji se izvlači iz zagrljaja smrti, ako smijem tako reći, i ponovno u tu smrt upada mimo svoje volje i htijenja. Tonka je neka vrst sudbine koja ga je zadesila, a u tu jamu sudbine povlači i nju. "Richard III Grbavi" je komad o borbi dvoje ljudi, drama o preživljavanju kakve se svakodnevno vode. Nesmiljeno i brutalno, do istrebljenja. Naravno da u svijetu oko nas ima i sretnih ljudi, ljudi koji se vole, ali moram reći da je pitanje dokle će se voljeti. Naravno ne treba u sve to vjerovati, sve su to bajke, zaključuje redatelj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater