U NOVIGRADSKOM MUZEJU LAPIDARIUM

BERT CABARET: Poezija Bertolta Brechta na kazališnim daskama

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Riječ je o projektu koji je nastao u sklopu nastave na kolegiju Gluma 3 druge godine preddiplomskog studija Gluma i mediji pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u klasi red. prof. art. Rade Šerbedžije i doc. art. Lenke Udovički

Predstava "Bert Cabaret" bit će izvedena u petak, 6. ožujka s početkom u 20 sati u novigradskom Muzeju Lapidarium. Riječ je o projektu koji je nastao u sklopu nastave na kolegiju Gluma 3 druge godine preddiplomskog studija Gluma i mediji pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u klasi red. prof. art. Rade Šerbedžije i doc. art. Lenke Udovički.

Mladi glumci

- Mladi profesionalni glumci u tradiciji kabaretske forme, koja je oduvijek balansirala između zabavljačkog i satirički kritičnog, u pojedinačnim i grupnim točkama kroz suigru govora, pjevanja i plesa iznose društveno angažiranu poeziju Bertolta Brechta. Atmosfera zadimljenih whiskey barova iz 1920-ih godina sa šeširima, perjem i zavodničkim blještavilom, u dekadentnom kontrapunktu s temama klasne borbe, društvene nepravde te moralnog djelovanja i odgovornosti, raskrinkava proturječja društvenog poretka i ideoloških struktura. Izvođači u "Bert Cabaretu" predstavljaju čitavu galeriju likova, tzv. "malih" ljudi te progovaraju, poigravajući se realizmom, pučkim humorizmom i groteskom, u ime svih (nas) obespravljenih. Bert Brecht kaže: "Živimo u mračno vrijeme!", dok akteri Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci žele svojim primjerom i radom stvoriti prostor tamo negdje između apriornog beznađa i nerazumnog optimizma te kod publike probuditi klicu vjerovanja u mogućnost promjene i sretnije budućnosti koju samo mi možemo (moramo) stvoriti, ističe se u najavi predstave uz koju stoji napomena:"Kabaret je namijenjen starijim maloljetnicima i starijima, budući da sadrži aluzije na seks."

Kreativni ansambl

"Bert Cabaret" čine tekstovi pjesama Bertolta Brechta (prijevod Slobodana Glumca) i njegovi uglazbljeni komadi, uz glazbene intervencije samih studenata. Igraju: Sendi Bakotić, Sara Blažić, Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec, Martin Grđan, Mario Jovev, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Anja Sabol, Deni Sanković, Romina Tonković, Vanda Velagić i Nataša Veselinović. Mentori su red. prof. art. Rade Šerbedžija i doc. art. Lenka Udovički, a ssistentica: Jelena Lopatić. Pokret i koreografiju potpisuje Staša Zurovac, glazbeni aranžman Valnea Žauhar, doc. dr. sc. Maša Magzan i Sandi Bratonja, a glazbena pratnja je Sara Selmanović. Oblikovanje svjetla djelo je Davida Dubrovića. Kostimi su djelo studenata APURI: Adriane Milić i Tina Vlainića, s nastali su pod mentorstvom doc. art. Barbare Bourek. Video i projekcije također su djelo studenata APURI pod mentorstvom umjetničkog suradnika Sanjina Stanića. Plakat je izradila studentica APURI Dijana Topolnjak pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića, a rekvizite studenti APURI pod mentorstvom prof. Nike Nenadića.

Predstava je realizirana sredstvima Grada Novigrada, Muzeja Lapidarium i Turističke zajednice Grada Novigrada. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater