FESTIVAL MALIH FORMI

BEMBO FEST "Palac sim - palac tam" u Balama otvorio kazališnu scenu za djecu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Igor Baksa u predstavi "Palac sim - palac tam" (Snimio Miran Hajoš)

Igor Baksa u predstavi "Palac sim - palac tam" (Snimio Miran Hajoš)


Bembo Fest - Festival malih formi u Balama, na tragu razvoja publike - sveprisutne programske odrednice u aktualnim kulturnim strategijama - u svom je ovogodišnjem programu vrlo konkretan. Mladi kazališni festival, koji ovog ljeta živi tek svoje drugo izdanje, zaista razmišlja i o svojoj budućoj publici. Tako je Bembo Fest u Balama sinoć otvorio još jednu novu kazališnu pozornicu i to onu namijenjenu djeci. Na Trgu Tomaso Bembo gostovala je predstava zagrebačkog Malog Teatra "Palac sim - palac tam", prema tekstu Silvije Šesto u režiji Davora Dokleja, u kojoj glumi Igor Baksa.

Riječ je o kazališnom uprizorenju nagrađivane ilustrirane pripovijetke Silvije Šesto, koja je 2014. godine osvojila nagradu Kiklop pulskog Sajma knjige u Istri kao najbolja knjiga za djecu i mlade. Priča je to o dječaku Darku kojeg pratimo sve do starosti, čiji se palci - Palac sim i Palac tam, neprestano svađaju. Svaki vuče na svoju stranu, i ni oko čega se ne mogu dogovoriti. Priča je to zapravo o slozi, zajedništvu, pomirljivosti, toleranciji, prijateljstvu, donošenju odluka, životu…, a koju glumac Igor Baksa, sam na gotovo praznoj sceni, pripovijeda kroz formu tjelesnog lutkarstva. On maštoviti kazališni svijet gradi igrajući svojim prstima, rukama, nogama, licem, cijelim tijelom oživljavajući likove iz priče. On pleše i udara ritmove, on je i lutkar i pantomimičar. Na sceni je glumac.

Foto

Glazbu za predstavu skladao je Nikola Švenda.

Večeras je na programu 2. Bembo festa predstava "Don Quijote od Hrvatske" u režiji Igora Bakse. Uz Baksu, u ovoj "komediji o borbi s vjetrenjačama" koja otvara bitne teme iz kulture, kazališta, i nezavisne scene, igra i Sven Jakir. Predstava igra na Trgu Tomaso Bembo, a ulaz je besplatan.

Podsjetimo i da su organizatori Bembo Festa Turistička zajednica Bale, Općina Bale, Mon Perin, Talijanski institut za kulturu i Teatar Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater