U BALAMA GOSTOVALA PREDSTAVA BITEF TEATRA

BEMBO FEST: "Mogućnost zabavljanja kod ptica" nosi snažnu ekološku poruku

U predstavi Tijane Grumić u režiji Nikole Isakovića, iz produkcije beogradskog Bitef Teatra, lutkari Mladen Milojković, Danilo Brakočević i Ana Milosavljević udahnuli su život predmetima. Na scenu su donijeli prekrasne poetske slike kroz tužnu, upozoravajuću priču o opstanku, o odnosu čovjeka i prirode i važnosti čuvanja cijelog ekosustava. Kazališna čarolija stvorena je kroz teatar predmeta koji podrazumijeva da svaka stvar ili materijal mogu oživjeti, govoriti, oponašati…

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
"Mogućnost zabavljanja kod ptica" u tvrđavi Fort Forno (Snimio Miran Hajoš)

"Mogućnost zabavljanja kod ptica" u tvrđavi Fort Forno (Snimio Miran Hajoš)


Ovoljetni 2. Bembo fest - Festival malih formi u Balama nastavlja s istraživanjem prostora kazališne slobode, ljepote, ljudskosti i čovjekovog smisla. Tako je sinoć s festivalske pozornice u utvrdi Fort Forno odaslana snažna ekološka poruka kroz jedan nesvakidašnji kazališni diskurs. Pred brojnom publikom uprizorena je predstava "Mogućnost zabavljanja kod ptica" Tijane Grumić u režiji Nikole Isakovića, iz produkcije beogradskog Bitef Teatra. U predstavi glume Mladen Milojković, Danilo Brakočević i Ana Milosavljević. Točnije, oni su lutkari koji su udahnuli život predmetima, a na sceni su autići na daljinsko upravljanje, jedan žuti usisivač, kablovi, računala… Kroz ove su odbačene predmete lutkari utjelovili živa bića, ptice, ljude i pripovjedača. Na scenu su donijeli prekrasne poetske slike kroz tužnu, upozoravajuću priču o opstanku, o odnosu čovjeka i prirode i važnosti čuvanja cijelog ekosustava.

I iz ptičje perspektive

"Mogućnost zabavljanja kod ptica" ne otvara samo pitanje "Što će biti s nama?", nego ravnopravno promišlja krucijalna pitanja o tome što će biti s pticama, drvećem, šumama, morima, nebom, cijelom Zemljom, nastavi li čovječanstvo svoj bezobzirni rušilački odnos prema prirodi i svom živom i neživom svijetu. Umjesto isključivo antropocentične perspektive, publika svjedoči kazališnom pogledu na svijet i iz ptičje perspektive.

Zahvaljujući vrhunskom redateljskom i lutkarskom umijeću oživljeni predmeti na sceni postaju ptice u zemlji kišnih šuma, na otoku razočaranja, ali u gradu zvijezda u kojem se zvijezde više ne vide, tu su i kokoši u seoskom kokošinjcu i pilići u inkubatoru, ali i na novom planetu koji je dobio ime Breza. Kazališna čarolija stvorena je kroz teatar predmeta koji, kao podvrsta lutkarstva, podrazumijeva da svaka stvar ili materijal mogu oživjeti, govoriti, oponašati.

"Objekti ovdje postaju svjedoci čovjekovog postojanja i kao takvi sa sobom nose mnoga iskustva i znanja koje nam mogu prikazati", ističe redatelj Nikola Isaković.

- "Mogućnost zabavljanja kod ptica" Tijane Grumić podsjeća da svijet nije i ne smije biti antropocentričan. Ljudi su samo dio prirode koja također ima pravo rasti, cvjetati, letjeti, pjevati, trčati, ključati, pa čak i zabavljati se.

Zato smo kao oblik predstave odabrali jednu podvrstu lutkarstva – kazalište objekata. Čovjek iza sebe ostavlja stvari – osobne predmete i intelektualne tvorevine, stvorene za njegov opstanak ili zabavu. Međutim, i ti subjekti imaju svoj život i iskustvo. Posjećuju mnoge važne događaje i povijesne trenutke koji ponekad na njih ostavljaju izravne posljedice, napominje se uz predstavu.

Važnost reciklaže

- Napretkom tehnologije sve je više običnih kućanskih predmeta dobilo razne nove funkcije, pa sada često mogu npr. i pjevati, pričati viceve, pisati drame, pa zašto ne bi mogli igrati u kazalištu? S druge strane, sve lakše ih odbijamo i zbog malih grešaka odmah prelazimo na nove verzije, piše u najavi predstave "Mogućnost zabavljanja kod ptica" te se ističe da je cijela ova kazališna forma ekološka budući da je "osnovna ideja da se kao lutke i za scenografiju većinski koriste već postojeći predmeti i materijali koji su imali svoj život, povijest i neka druga iskustva; koji su bili dio drugih predstava i događaja". Također jednoga dana sav materijal korišten u predstavi bit će upotrebljavan i za druge svrhe, za naredne predstave ili pak poslan na reciklažu. Tako je uz temu predstave i sama njena produkcija u punosti ekološka.

Naredni četvrtak na programu 2. Bembo festa je prva ovogodišnja premijera nastala u koprodukciji Teatra Fort Forno i Reflektor teatra iz Novog Sada. Riječ je o predstavi prema tekstu poznatog talijanskog književnika Antonia Tabucchija "Žena iz Porto Pima", u režiji Miloša Latinovića, a igra Jugoslav Krajnov. Predstava igra na Trgu Tomaso Bembo, ulaz je besplatan, a početak je u 21 sat.

Organizatori Bembo Festa su Turistička zajednica Bale, Općina Bale, Mon Perin, Talijanski institut za kulturu i Teatar Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini