FESTIVAL MALIH FORMI U BALAMA

BEMBO FEST: Dvije kazališne večeri uz dvije predstave Kazališta Virovitica

U srijedu, 31. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo s početkom u 20 sati igra dječja predstava "Bajke i još nešto" Sare Lustig i Gorana Vučka, a 1. rujna u tvrđavi Fort Forno u 20.30 sati na programu je "Gospođina majka je preminula" Georgesa Feydeaua u režiji Lee Anastazije Flegar. Ulaz na predstave je besplatan

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
"Gospođina majka je preminula" (Foto HNK Virovitica)

"Gospođina majka je preminula" (Foto HNK Virovitica)


Čak dvije predstave iz produkcije Kazališta Virovitica ovaj su tjedan na programu 2. Bembo festa - Festivala malih formi u Balama. U srijedu, 31. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo s početkom u 20 sati igra dječja predstava "Bajke i još nešto" Sare Lustig i Gorana Vučka, a 1. rujna u tvrđavi Fort Forno u 20.30 sati na programu je "Gospođina majka je preminula" Georgesa Feydeaua u režiji Lee Anastazije Flegar. Ulaz na predstave je besplatan.

Hrvatske narodne bajke

Predstava "Bajke i još nešto" autorski je projekt Sare Lustig i Gorana Vučka. Iz Kazališta Virovitica ističu da je "namijenjena djeci od četiri do deset godina te služi kao odgovor autora na poplavu diznijevskih i modernih bajki američke produkcije. Autori su stvorili predstavu u potpunosti temeljenu na hrvatskim narodnim bajkama kako bi djecu od najranije dobi upoznali s bogatom hrvatskom kulturnom baštinom koja ima neprekinutu i dugu tradiciju, ali koja je često zapostavljena od hrvatskih kazališnih stvaratelja. 'Bajke… i još nešto' stvaraju za svoju dječju publiku poetične, edukativne, zabavne svjetove koji su dio i njihovog, odnosno našeg, kulturnog naslijeđa".

Foto

Sara Lustig i Goran Vučko, koji i glume u predstavi, potpisuju dramatizaciju, dramaturgiju, režiju, scenografiju, kostimografiju scenski pokret i izbor glazbe za predstavu. Oblikovatelj svjetla je Damir Gvojić, a oblikovatelj tona Mario Nađ.

Jednočinka Georgesa Feydeaua

Jednočinku "Gospođina majka je preminula!", u kojoj će publika u Fort Fornu moći uživati u četvrtak, jedan od najvećih pisaca farsi i vodvilja Georges Feydeau napisao je 1908. godine.

Ova predstava, najavljuju iz Kazališta Virovitica, "u samom temelju sadrži životne situacije koje ćemo veoma lako prepoznati, no Feydeau ih uspijeva izdići iz svakodnevice dovodeći ih do ekstrema kakve bismo teško mogli zamisliti i u jednom od onih dana kad 'sve ide naopako'".

Priča počinje "u sitne noćne sate, kad sav 'pošten narod spava', suprug (Lucien) se vidno pijan vraća s kostimirane zabave kući gdje ga 'u niskom startu' dočekuje žena (Yvonne) sa sluškinjom (Annette). Njegovim dolaskom započinje tipična svađa, koja će se pokazati sve samo ne tipičnom…".

U predstavi glume Vasta Golub, Goran Koši, Sara Lustig i Goran Vučko. Dramaturginja predstave je Nikolina Rafaj, scenografi su Lea Anastazija Fleger i Krešimir Tomac, a kostimografi Vanda Grba, Lea Anastazija Fleger i Krešimir Tomac. Za scenski pokret zadužena je Viktoria Bubalo, autori glazbe i oblikovatelji zvuka su Vedran Gorjup i Mario Petrinjak, a oblikovatelj svjetla Domagoj Garaj.

Tromjesečni Bembo Fest održava se zahvaljujući organizaciji Turističke zajednice Bale, Općine Bale, Mon Perina, Talijanskog instituta za kulturu i Teatra Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater