večeras

Produkcija Opere b.b. i festival Rovinj Art&More u tršćanskom kazalištu Miela

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iz predstave "Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Iz predstave "Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti" (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Tršćansko kazalište Miela ugostit će danas u 20.30 sati predstavu "Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti". U režiji Ljiljane Gvozdenović i zahvaljujući Operi b.b. te festivalu Rovinj Art&More, i tršćanska će publika moći vidjeti ovaj hommage poznatoj balerini rodom iz Vižinade.

Carlottu tumači Annamaria Serda, a rovinjski bariton Ronald Braus je u ulozi Julesa Perrota. Serda je i autorica teksta, a pijanist je Mario Čopor. Autor glazbe je Darijan Ivezić, a dio tehničkog tima su i Siniša Galović, Ivica Aničić te Ana-Marija Aničić.

Carlotta Grisi, koja je rođena u malom, bajkovitom istarskom gradiću Vižinadi je zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu s koreografom Julesom Perrotom, dostigla vrhunac baletne umjetnosti, plešući po svjetskim scenama (Pariz, Beč, London, St. Petersburg). Malo poznata činjenica je da je najpoznatiji balet romantizma "Giselle" napisan upravo za nju.

Bila je muza francuskog pisca Theopilea Gautiera, a talent je razvijala pod mentorstvom Perrota. Zahvaljujući njima dvojici i skladatelju Adolpheu Adamu koji su bili inspirirani Carlottinim plesom, nastala je "Giselle". "Giselle" je do današnjeg vremena ostala jedna od najizvođenijih baletnih predstava romantizma.

Prema Istrapediji Carlotta Grisi rođena je u Vižinadi 25. ili 28. lipnja 1819., a preminula je u mjestu Saint Jean kraj Ženeve 20. svibnja 1899. godine. U Istrapediji muzikologinja Lada Duraković piše da je Grisi "sa sedam godina nastupila prvi put u milanskome Teatro alla Scala. Kao čudo od djeteta, diplomirala je s 13 godina, a debitirala u Milanu 1832. Karijeru plesačice napustila je na vrhuncu slave, s 34 godine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini