MODERNI OBLICI PATNJE

Izaći iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto GDK Gavella)

(Foto GDK Gavella)


Da oblici patnje mogu biti raznoliki, pa i moderni, pokazala je predstava "Moderni oblici patnje" redatelja i scenografa Daria Harjačeka i dramaturginje Dine Vukelić izvedena u ponedjeljak u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

U trajanju nešto dužem od sat vremena - taman pogođenom, gdje predstava nikada nije nedostatna ni suvišna što se tiče zaokruženosti Jelena Miholjević glumi Irmu Valić, nekada čuvenu voditeljicu, danas zaboravljenu, a Marko Petrić je njezin sin Ognjen, diplomirani sociolog bez dana staža, totalno pasivan i bezvoljan.

Tu je i voditeljica Silvija koju glumi Anja Đurinović, fatalna žena, koja dovodi Ognjena u neki paralelni svijet, gdje dolaze do izražaja njegove želje i maštanja, a opet, s druge strane, te želje su potisnute.

Tu je, kao podsjetnik na današnjicu, (post)koronski svijet te svojevrsna, u biti nikada dovoljno jaka, želja da se protagonisti izvuku iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta.

Zoran je i sukob generacija, a tu se vrlo suptilno progovara i o usamljenosti kao barijeri i unutarnjoj kočnici za bilo kakav vid napretka u bilo kojem smislu.

Ova koprodukcija Luden Teatra i GDK Gavella prikazuje generacijske patnje, ali i one digitalne, što kada majka otvori Facebook profil, i počinje prihvaćati nepoznate ljude za prijatelje, pa i razne "šeike" iz Emirata, lajkati sama sebi statuse…

Iako u nekim dijelovima ima dosta "općih mjesta", tekst je svjež i aktualan, posebice za ovo, kako bi neki 'filozofi' rekli čudno i neodređeno vrijeme.

Ova drama mlade autorice Dine Vukelić prvu je izvedbu doživjela 2021. u režiji nagrađivanog redatelja Darija Harjačeka u emisiji Radio atelje, a potom ju isti redatelj postavlja na scenu u koprodukciji Ludens Teatra i GDK Gavella.

Pulska ju je publika nagradila toplim aplauzima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini