PRVA SPIKA

Smotra pripovijedanja i kamišibaja u pulskom kazalištu: Mjesto susreta, inkluzije i zajedništva

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Vrlo je živahno i veselo bilo danas već od 9 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula gdje je održana 1. Smotra pripovijedanja i kamišibaja SPIKA.

Predstavilo se ukupno 26 sudionika, učenika osnovnih i srednjih škola iz Istarske županije, među kojima su i djeca s teškoćama u razvoju, djeca koju su zbog rata morala napustiti svoju domovinu te nacionalne manjine.

- Na kojem god jeziku da pričaju, imaju priliku ispričati svoju priču. To je prva smotra takve vrste i iznimno smo ponosni. Iako nije natjecateljskog karaktera, ona je mjesto susreta, inkluzije i zajedništva. Tema smotre je: "Zajedno: možemo sve!", kazao je dramski pedagog iz Istarskog narodnog kazališta Aleksandar Bančić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Program je trajao čak nekoliko sati, tijekom kojih su učenici pokazali svoje vještine, kako pripovijedanja, tako i kamišibaja, a nakon toga održan je okrugli stol s izvođačima i mentorima.

Hrvoje Bogojević, dramski pedagog, izrazio je zadovoljstvo velikim brojem sudionika, te trudom učenika i mentora, u ovoj smotri koja nije bila natjecateljskoga tipa, no svejedno su učenici dali najbolje od sebe.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Organizatori su Centar za inkluziju, umjetnost i kulturu CIUK, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula i Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. Pokrovitelj je Grad Pula.

Kamišibaj je umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici. Riječ je o umjetnosti koja spaja sliku i riječ, i koja podrazumijeva interakciju govora i slike. Potiče i razvija maštu, kreativnost, te kako verbalno izražavanje, tako i ono likovno. Sam je naziv složenica, nastala od riječi kami (papir) i šibaj (gledalište, kazalište). Ova tehnika nam dolazi iz Japana te predstavlja tradicijski oblik pričanja priča djeci.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini