IZLAŽE U CIVIDALEU DEI FRIULI

ZDRAVKO MILIĆ: Na tragu Dantea prema beskonačnosti

"Zdravko Milić transponira metafizičku ideju ucjepljujući je u svoju stvarnost, istarsku, aludirajući na profil Učke, moćan reljef na hrvatskom teritoriju koji dominira Kvarnerskim krajem. Ističe se na masivu pozadine minimalnim izbočinama, zaobljenih i isprekidanih linija, kao strukturna zrna televizijskih ekrana i telematike…", piše uz ostalo povjesničar umjetnosti Enzo Santese uz izložbu posvećenu 700. godišnjici smrti Dantea Alighierija i njegovoj "Božanstvenoj komediji"

| Autor: Branko BIOČIĆ
Jedan od radova Zdravka Milića s izložbe

Jedan od radova Zdravka Milića s izložbe


U organizaciji Fondacije De Claricini Dornpacher predstavljena je velika izložba Lorenza Viscidi Bluera, Piera De Martina i labinskog likovnog umjetnika Zdravka Milića u galerijskom prostoru crkve Santa Marie dei Battuti u Cividaleu del Friuli. Izložba je posvećena 700. godišnjici smrti Dantea Alighierija i njegovoj "Božanstvenoj komediji" pod zajedničkim naslovom "Na tragu Dantea prema beskonačnosti", a kustos i voditelj ovog projekta je povjesničar umjetnosti Enzo Santese.

Milić je na izložbi predstavljen s deset slika velikih dimenzija, a u predgovoru kataloga koji prati izložbu Santese piše: "Zdravko Milić transponira metafizičku ideju ucjepljujući je u svoju stvarnost, istarsku, aludirajući na profil Učke, moćan reljef na hrvatskom teritoriju koji dominira Kvarnerskim krajem. Ističe se na masivu pozadine minimalnim izbočinama, zaobljenih i isprekidanih linija, kao strukturna zrna televizijskih ekrana i telematike…

Danteovo putovanje ide prema metafizičkim horizontima i, stoga, još više koncept leta dobiva precizne konotacije uspostavljanjem pozadine njegovih grupiranih prijedloga u sintezi Dantedroma, fizički trag upućivanja na vlastitu zemlju, Istru, koja je ponavljajući u svojoj prolaznosti s kapacitetom ikona koja se uvijek odnosi na bazu polazak kako biste započeli zamišljenu orbitu svijet 'izvan'.

Odavde do Mjeseca put je kratak ako gorivo daje materija Dante, kao svojevrsni vademekum za međuzvjezdani obilazak s naznakom točke na kojoj treba zaustaviti pogled".

Izložba u galerijskom prostoru crkve Santa Marie dei Battuti u Cividaleu del Friuli ostaje otvorena do 3. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum