AKCIJA GAŠENJA RETROSPEKTIVE

Zatvorena izložba "L.A.E. (1991.) - L.A.E. XXI (2021.)" PERFORMANS S VATROM U ČAST PODZEMNOG GRADA 21. STOLJEĆA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Performans s vatrom izveli su Dean Zahtila, Ana Černjul i Damir Stojnić

Performans s vatrom izveli su Dean Zahtila, Ana Černjul i Damir Stojnić


Akcija gašenja retrospektive "L.A.E. (1991.) - L.A.E. XXI (2021.)" održana je preksinoć u labinskom KUC-u Lamparna, a gdje je 21 bila postavljena ova izložba organizirana u povodu 30. obljetnice postojanja i djelovanja kulturno-umjetničkog kolektiva Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI.). U okviru projekta Inspiracija ovom izložbom obilježena je i 100. obljetnica Labinske republike. Putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije, "Subpolis" i "Antibabilon", labinskoj javnosti kroz sedam je izložbenih cjelina po prvi put predstavljeno tridesetogodišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj koji je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora općenito, a Labin i njegovu rudarsku baštinu pozicionirali su u centar interesa hrvatske i svjetske javnosti i medija.

Pohvale izložbi

Upravo je ispod instalacije "Antibabilon" održan performans u kojem je Ana Černjul čitala glavni manifest Labin Art Republike i zatim stranice papira dodavala Deanu Zahtili, lideru i jednom od osnivača LAE-a, i Damiru Stojniću, umjetničkom voditelju LAE-a, koji su zatim palili vatru sa svake strane instalacije.

- Dean i ja smo osmislili ovaj performans vatrom kojim na simboličan način prenosimo na vatru otpor Labinske republike koja je bila silom ugašena. Prenosimo je i ponovno palimo kao vatru u kojoj će nastati Podzemni grad 21.stoljeća. S obzirom na Covid izložba je bila dobro posjećena, javili su nam se i mnogi ljudi iz struke koji su pohvalili izložbu koja predstavlja samo jedan dio atmosfere koju ćemo nastojati prenijeti u Podzemni grad za koji ćemo se truditi svim silama da uvijek bude umjetnički, filozofski i estetski integriran tako da svi požele u njemu živjeti i da u tom smislu bude jedna nedostižna konkurencija stvarnosti nad zemljom, rekao je Damir Stojnić.

Lift do 2022.

Ovim je činom završeno i obilježavanje dvije obljetnice -100. godina Labinske republike i 30. godina Labin Art Expressa. Oba događaja, kako napominju u LAE-u, s 70 godina razlike tranzicija su onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima. L.A.E. je uvijek tu vezu s ponosom isticao u svom radu, jer borba za bolje uvjete rada i života, na žalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire.

Retrospektivna izložba uz tri desetljeće LAE-a imala je dokumentarni dio, video instalaciju "Zastave", video instalaciju "Subpolis", video instalaciju u glavnom prostoru nazvanu "Antibabilon", a predstavljeni su dokumenti djelovanja glazbene skupine Metal Guru te fotografije akcije "Ikone" koju su u Tirani izveli Dean Zahtila i Damir Stojnić. Izložba je pokazala 30 godina rada Labin Art Expressa, zastupljeni su bili svi radovi i akcije od samih početaka djelovanja koje se nastavlja borbom za stvaranje Podzemnog grada umjetnosti i kulture u samom bivšem labinskom rudniku. U LAE-u se nadaju da će lokalne vlasti održati obećanje da se do 2022. napravi lift kojim će se moći spustiti na 8.horizont rudnika oko 150 metara ispod zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom