NAJNOVIJEDAJLA

VRLO VRIJEDNO POVIJESNO ZDANJE: Giancarlo Stival darovao makete samostana i crkve Gradu Novigradu

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Vrijedne radove je autor poklonio Gradu Novigradu (S. BOSNIĆ)

Danas je zgrada samostana u vrlo zapuštenom stanju. Razlozi se kriju u problemima na višim instancama na koje mi, nažalost, nemamo utjecaja, ali vjerujemo da će se pomak dogoditi u skorašnje vrijeme, poručio je tom prigodom gradonačelnik Anteo Milos

Dojmljiva izložba maketa brojnih istarskih gradova, autora Giancarla Stivala (Italija), priređena je u atriju povijesnog zdanja nekadašnjeg benediktinskog samostana i crkve svetog Ivana Krstitelja u Dajli, pa su se tu našli i minijaturni eksponati spomenutog samostana i crkve.

Povod za organizaciju izložbe baš u ovom ambijentalnom prostoru bio je, kako je sam autor naveo, da izrađene makete daruje Gradu Novigradu na čijem se području Dajla nalazi. Inače je izložba za ovu prigodu jednokratno ustupljena od Zajednice Talijana Fulvio Tomizza Umag u čijem se prostoru nalazi već neko dulje vrijeme.

Prijateljstvo kumovalo dogovoru i darovima

Kao uvod u ovu osobitu večer prethodilo je živopisno predavanje o tim povijesnim građevinama i kompleksu benediktinskog samostana kojega su održale Novigrađanke Kristina Kulišić i Marina Paoletić, koje su tu temu obrađivale kao svoje diplomske radove, na studiju povijesti, odnosno kulture i turizma. Okupljenoj publici potom su se obratili i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, kao domaćin susreta, te Floriana Bassanese Radin, predsjednica umaške Zajednice Talijana i Pino Degrassi član umaške Zajednice Talijana.

Gradonačelnik Milos u svom je obraćanju iznio da je Stival svoju namjeru o darivanju dviju maketa Gradu Novigradu ostvario zahvaljujući zajedničkom poznaniku Pinu Degrassiju, koji je potom pomogao da se ta ideja i provede u djelo.

Kreativan rad samoukog umjetnika

- Večeras smo u kratkom povijesnom predstavljanju naših dviju sugrađanki saznali i naučili puno nepoznatoga o ovom kompleksu i Dajli općenito. Uz ovaj prostor u novijoj povijesti vežu nas i neke druge uspomene, primjerice svojevremeno je tu bio i dom za starije, u kojem smo posjećivali rodbinu ili prijatelje… Danas je zgrada samostana u vrlo zapuštenom stanju. Razlozi se kriju u problemima na višim instancama na koje mi, nažalost, nemamo utjecaja, ali vjerujemo da će se pomak dogoditi u skorašnje vrijeme jer samo se tako ovo vrijedno povijesno zdanje može spasiti od potpunog propadanja, poručio je tom prigodom Milos.

Posebice je zahvalio Stivalu na tom vrijednom daru, Degrassiju i Bassanese Radin na suradnji oko realizacije ovog događanja, župniku Maksimilijanu Buždonu na gostoljubivosti i prijemu u prostoru atrija, te Kulišić i Paoletić na zanimljivom predavanju. U nastavku večeri posjetitelji su mogli razgledati i uživati u kreativnom stvaralaštvu ovog samoukog talijanskog umjetnika, koji je svoju veliku ljubav prema Istri pretočio u vjerne makete istarskih građevina, od poznatih spomenika kulturno-povijesne baštine do drugih prepoznatljivih objekata istarske arhitekture.

Izradio više od 300 minijaturnih građevina

U kratkom razgovoru s duhovitim i vitalnim 75-godišnjim autorom otkrio je da je rođen u mjestu Croce di Musil di Piave (Italija) i da se u Istru zaljubio prije više od pola stoljeća, zahvaljujući svojoj pokojnoj supruzi, rođenoj Riječanki istarskih korijena. Naime upoznavši ju, s vremenom ga je ta ljubav potakla da upozna i mnoge ljepote Istre. Izradio je dosad više od 300 minijaturnih građevina, vjernih reprodukcija, od čega je velik broj upravo istarskih građevina. Naglasio je kako se pri izradi minijatura koristi materijalom kojeg prikupi u Istri, poput kamena, zemlje, granja, lišća...

Naturalizirani Istrijan

- Po rođenju sam Venecijanac, potom "naturalizirani Istrijan", a od 1969. sam i vjerni hodočasnik po Istri, koju sam prikazao u svojim radovima. Vjerujem kako sam na taj način predstavio gotovo sve dijelove Istre, na desetke gradova i mjesta. Često ih volim i posjetiti, zaroniti u njihovu prošlost, te uživati u čistom zraku, krajolicima i svim drugim ljepotama Istre…, kazao je Stival.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam