Uz obilježavanje 65. godišnjice stvaralaštva

VIRGILIO GIURICIN: Život posvećen fotografskoj umjetnosti

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
S otvaranja izložbe

Pod nazivom izložbe "Život posvećen fotografskoj umjetnosti", predstavljen je postav od ukupno šezdeset autorovih fotografija podijeljenih na tri teme - "Fotografski i novinarski dokument (1955.-1984.)", "Povijesne i društvene teme (1952.-1976.)" i "Svjedoci jednog vremena - Goli otok (1994.)"

"Život posvećen fotografskoj umjetnosti" naziv je fotografske izložbe Virgilia Giuricina koja se može razgledati do 6. listopada.

Otvorenju izložbe ovog majstora fotografije i umjetnika, koji po riječima povjesničarke Višnje Slavice Gabot "danas zauzima zaslužno mjesto uz klasike hrvatske umjetničke fotografije druge polovice 20. stoljeća (Dabac, Janeković, Pavić, Pavićeva, Tudor) dajući značajan doprinos i u području primijenjene i art fotografije", odazvao se veliki broj njegovih sugrađana i štovatelja.

Kvaliteta fotografija

Predstavio se fotografijama koje su dijelom kolektivne, zavičajne, a s druge strane opet osobne i prisne te uslijedio je emotivni odgovor publike koja je zajedno s autorom svečano obilježila ovu važnu godišnjicu.

Naime, Centar vizualnih umjetnosti Batana, čiji je osnivač bio i sam maestro Giuricin, ugostio je svog prvog direktora i jednog od najcjenjenijih fotografa Istre i šire. Pod nazivom izložbe "Život posvećen fotografskoj umjetnosti", predstavljen je postav od ukupno šezdeset autorovih fotografija podijeljenih u tri teme - "Fotografski i novinarski dokument (1955.-1984.)", "Povijesne i društvene teme (1952.-1976.)" i "Svjedoci jednog vremena - Goli otok (1994.)", sve u bikromnoj tehnologiji. Fotografije prati i bogat katalog u nakladi CVU-a Batana. Velika većina radova posvećena je moru. Vrlo dojmljivi su i pejzaži, kao i rovinjski dimnjaci od kojih velika većina danas samo živi u uspomenama starijih sugrađana, odnosno na fotografijama Virgilia Giuricina, koji ih je neumorno fotografirao.

O nastanku izložbe i publikacije tiskane u povodu obilježavanja važne Giuricinove obljetnice govorio je dr. Mladen Boljkovac, direktor CVU Batana, dok je Gabout, uz prisjećanje na međusobnu suradnju i uvažavanje, rekla da je to neobično svestran umjetnik i fotograf koji je svoj život posvetio fotografiji.

Nova područja

- Kolikogod njegovo stvaralaštvo karakterizira množina vizualnih interesa, a kreativna ga radoznalost stalno odvodi u neka nova područja i nova istraživanja, u svakom segmentu njegova opusa, bez obzira na vrijeme nastanka radova, temu, ili područje, prepoznaje se zajednička potka - isto oko, rukopis, duh, rekla je Višnja Slavica Gabout, navodeći i da je Giuricinov odnos prema fotografiji kreativan, ali i discipliniran i profesionalan u umjetničkom, tehničkom i zanatskom smislu.

- S druge strane, autor je uvijek pun znatiželje i svježine, pa ga teme koje ga zanimaju prate kroz cijelo stvaralaštvo. On im se vraća u raznim razdobljima, pronalazeći ih u raznim podnebljima, stalno ih interpretirajući na novi i drugačiji način, rekla je Gabout.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini