RADIONICA

U POVODU 60. POREČKOG ANNALA Od celuloze do pejzaža - KOLAŽ S KOLEKTIVNIM POTPISOM

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Tako to izgleda u Poreču (Andi BANČIĆ

Tako to izgleda u Poreču (Andi BANČIĆ


Radionica je tijekom šest dana okupila desetak polaznika u dobi od 11 do 17 godina te je u atmosferi suradnje, uvažavanja drugoga i zajedničkoga rada, pod stručnim nadzorom umjetnika Valtera Černeke, iznjedrila instalaciju veličine 50m2 koja ispunjava cijelu konstrukciju porečkog foajea

U foajeu porečkog kazališta postavljena kolažna instalacija – autorski rad polaznika radionice u povodu 60. Annala. Namjera radionice bila je približiti ovu vrstu suvremene umjetnosti djeci i mladima te kroz njih osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma.

Radionica je tijekom šest dana okupila desetak polaznika u dobi od 11 do 17 godina te je u atmosferi suradnje, uvažavanja drugoga i zajedničkoga rada, pod stručnim nadzorom umjetnika Valtera Černeke, iznjedrila instalaciju veličine 50m2 koja ispunjava cijelu konstrukciju porečkog foajea.

Annale, ova najstarija izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, kontinuirano postoji već 60 godina. Pod nazivom "Lonely planet – putovanje u srce turizma", uz izbornicu Leilu Topić, 60. Annale bit će otvoren od 6. kolovoza do 13. rujna. Radionički rad u tehnici kolaža bio je inspiriran tekstom izbornice gdje ona razmatra pojmove turizma, konzumacije prostora i selektiranje otpada.

foto

Rezultat rada kreativne radionice (Andi BANČIĆ)

Prije svega trebalo je s polaznicima definirati sadržaj i prilagoditi ga predviđenom vremenu za realizaciju i zadanom formatu, stvoriti metodologiju koja će izvršiti zadatak da konačna kompozicija postigne vizualnu i sadržajnu cjelinu.

- Zanimljivo mi je bilo što je većina polaznika došla s idejom da će napraviti kolaž koji će odnijeti kući, a kada su shvatili da radimo zajednički rad, bili su začuđeni te se u njima stvorila nova percepcija stvaralaštva i načina kako nastaje neki rad, kaže Valter Černeka, voditelj radionice.

Valter nadalje naglašava zahtjevnost izlagačkog prostora koji je sam po sebi ograničen, ali ujedno jako izazovan. "Uzeo sam si odgovornost da ispunimo cijelu konstrukciju u foajeu jednom cjelinom koja može zavladati, ali ne zagušiti prostor, gdje se djelo može čitati s distance ili izbliza, gdje je svaki autor/ica dobio/la svoj prostor koji nema granica, već se povezuje-nadodaje na idućeg/u autora/icu".

Budući da je kolaž kao tehnika savršen medij za interpretaciju misli, lijepljenjem raznobojnih papira, uglavnom starih turističkih promotivnih materijala, otvoren je prostor za stvaranje novih informacija tekstom i omogućeno povezivanje književnosti, filozofije i likovne umjetnosti. Na kraju je papirnati otpad ponovo oživio u novoj funkciji te je kroz filter radionice smeće progovorilo jezikom umjetnosti.

- U našem kolažu pronalazimo zvukove, putovanja i skloništa, valove, geometrijske oblike, prostorne planove naših krajolika i njihove neminovne izmjene. Polaznici su nacrtali oblike na velikom papiru uzimajući mjere s male skice koju smo napravili na ploči te ih samostalno pretvarali u omjer potreban za veliki format, naglašava Valter, ističući kako je on samo nadzirao i koordinirao rad polaznika te kako je instalacija samostalan timski rad svih polaznika.

foto

Zanimljivo i kreativno (Andi BANČIĆ)

Instalacija će krasiti foaje iduće mjesece, a može se razgledati u vrijeme održavanja kinoprograma ili drugih programa u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta.

Kolaž i njegovi autori bit će uvršteni u katalog 60. Annala, a po završenom postavljanju kolaža prigodno im je u foajeu dodijeljena diploma za sudjelovanje. Autori kolaža su: Antea Blažević, Nika Brenko, David Fiškuš, Eva Fiškuš, Klara Gulić, Ulika Jedrejčić, Hana Kiš, Chiara Mačinić, Vittorio Emanuel Pilato, Roberta Radman i Marin Štefanec.

Voditelj radionice Valter Černeka, mag. art. diplomirao je kiparstvo na Venecijanskoj akademiji, bavi se kiparstvom, litografijom i tehničkim uslugama vezanim za umjetnost. Djeluje kroz svoj obrt za likovne djelatnosti – MOT. Živi i radi u Banjolama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini