NEVIDLJIVA SAVIČENTA

ŠIKUTI MACHINE Jednodnevni "Omnibus" Bojana Šumonje u utorak u savičentskoj loži

| Autor: Zoran ANGELESKI
Bojan Šumonja na plakatu, ali i na svojoj slici

Zreli je ovo iskaz beskompleksnog i slojevitog umjetnika koji ludički spaja razigranost i ozbiljnost, maštu i stvarnost, radost i tjeskobu

"Omnibus" je naziv jednodnevne izložbe pulskog akademskog slikara Bojana Šumonje koja se, u organizaciji Šikuti Machinea i u sklopu projekta "Nevidljiva Savičenta", otvara u Gradskoj loži u Savičenti u utorak u 19 sati.

Nakon 30-ak godina stvaralaštva obilježenog brojnim morfološkim, stilskim te idejnim promjenama, Šumonja se u svojim novim slikama, kako piše kustos Mladen Lučić, osvrnuo na svoj bogat i raznovrstan umjetnički opus. Gledajući svoje stare radove sve je češće pomišljao kako bi to danas možda učinio drugačije, a nakon nekog vremena počeo je i slikati stare slike.

Novi ciklus svakako baca novu svjetlost na Bojanovu umjetničku osobnost, jer se on sada predstavlja i kao samokritičan, ali ujedno i vrlo znatiželjan te samosvjestan autor koji ne da nije zadovoljan onim što je prije nekoliko godina učinio, već ga jednostavno zanima kako bi to izgledalo danas, odnosno što se promijenilo u njegovoj percepciji i razmišljanju.

"Omnibus" čini koherentnu osmišljenu pluralističku cjelinu koja je zreli iskaz beskompleksnog i slojevitog umjetnika koji ludički spaja razigranost i ozbiljnost, maštu i stvarnost, radost i tjeskobu, što lakoćom objedinjuje u cjelovite i zaokružene kompozicije kojima, između ostalog, diskretno i profinjenim metaforama upozorava na ozbiljnost i alarmantnost današnjice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum