VEČERAS U GRADSKOJ GALERIJI PULA

SANJA SIMEUNOVIĆ BAJEC: "Zapisi" koji zaokružuju dva desetljeća stvaralaštva

Izložba "Zapisi" koja se otvara u petak u 20 sati sastoji se od dva ciklusa; jedan ciklus su slojevi, a drugi sekvence * Radovi, njih 20-ak, su nastali u tehnici akril na platnu, a namjerno sam za godišnjicu karijere izabrala recentne radove, koji su nastali i za vrijeme lockdowna, izolacije i malobrojnih kontakata, Sanja veli Simeunović Bajec

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sanja Simeunović Bajec (Snimio Danilo Memedović)

Sanja Simeunović Bajec (Snimio Danilo Memedović)


U povodu 20. obljetnice kontinuiranog umjetničkog rada, poznata pulska slikarica i likovna pedagoginja Sanja Simeunović Bajec predstavit će se u večeras u 20 sati u Gradskoj galeriji Pula izložbom naslovljenom "Zapisi".

Pedagoški rad

- Ova izložba donosi radove nastale od 2020. godine naovamo, a u biti zaokružuje mojih 20 godina stvaralaštva. Sastoji se od dva ciklusa, jedan ciklus su slojevi, a drugi sekvence, a sve je to dio ciklusa pod nazivom "Zapisi". Radovi, njih 20-ak, su nastali u tehnici akril na platnu, a namjerno sam za godišnjicu karijere izabrala recentne radove, koji su nastali i za vrijeme lockdowna, izolacije i malobrojnih kontakata, veli Sanja Simeunović Bajec.

Na upit kako uspijeva uskladiti pedagoški rad s onim izlagačkim, veli:

"Posvetila sam se pedagoškom radu koji mi, kako u školi tako i s mojim Artićima, donosi puno zadovoljstava, ali radim cijelo vrijeme i na osobnom likovnom razvoju. U svome radu težim istraživanju i materijala, i tehnika. Same teme inspirirane su izvanjskim doživljajima, ali i uspomenama. Dosta radova nastalo je u izolaciji. Budući da sam tada jedino šetala s psom oko kuće, nastale su sekvence koje sam mogla izvući iz te perspektive. Svaki rad dakako donosi jednu posve posebnu priču."

Govoreći o tome kako gleda na osobni napredak, Sanja Simenunović Bajec navodi da voli gledati svoj napredak u radu, kroz rad prenositi emocije i poruku, te da stalno promišlja o onome što radi.

- Jedina istina je ono što se radi iskreno, uvijek me tjera naprijed činjenica da mogu bolje raditi i stvarati, da ima uvijek prostora za napredak, i to je vrlo poticajno. Počašćena sam što izlažem u Gradskoj galeriji, za ovu okruglu obljetnicu djelovanja to mi puno znači, posebice jer galerija nosi ime po Antonu Motiki. U ovoj su galeriji izlagali sjajni autori, a nakon 25 samostalnih izložbi, nisam mogla u boljoj galeriji zaokružiti priču. Uz to, voditelj ove galerije, Eros Čakić, otvorio je moju prvu izložbu u "Saksu" 1997. godine, a naziv moje sadašnje izložbe, "Zapisi", simbolički govori da je samo ono što iskreno, od srca radimo - ono pravo, ono bitno, a zasigurno ću i dalje stvarati raznolike likovne zapise, kaže Sanja Simeunović Bajec.

Vizualna promišljanja

U katalogu koji prati izložbu Eugen Borkovsky piše: "Sanja Simeunović Bajec ovom prigodom predstavlja sasvim recentne rezultate vizualnih promišljanja. I ovi radovi nastali su hrabrim, ali znalačkim kombiniranim materijalima i tehnikama. Većina radova bazirana je na slikarstvu, uz kombinacije slojevanja, često nelikovnim materijalima/načinima. Na svim radovima ponuđeno je segmentirano prepoznavanje ideje motiva. Umjetnica integrira elemente čiji smisao usklađuje osobnim promišljanjem, a usput propituje njihovi tipski status. Tako se pred nama nižu scene koje moramo iščitavati poput rebusa. Ponegdje promišljene, a ponegdje halucinatorne kombinacije promatrača dovode u nesigurnost dojma".

Nadalje, Borkovsky ističe da je šarmantna lakoća pristupa zadatku karakteristika autoričina rukopisa.

Sanja Simeunović Bajec rođena je 1975. godine u Puli, a diplomirala je 1999. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Do sada je imala 25 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Predsjednica je Udruge More gdje 20 godina vodi vrlo uspješnu likovnu radionicu Artić. Članica je HDLU-a od 2001. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater