BACK TOGETHER AGAIN

Samostalna izložba Dragane Sapanjoš, umjetnice iz Novigrada otvorena u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost

Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost


Samostalna izložba Dragane Sapanjoš, umjetnice iz Novigrada sa zavidnom međunarodnom karijerom, naslovljena "Back Together Again" (Ponovno zajedno) otvorena u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu.

- "Back Together Again" (Ponovno zajedno) je naziv izložbe Dragane Sapanjoš koja nas umjetnošću još jednom poziva da ponovno pronađemo ljubav prema životu i umjetnosti koje su danas kao nikad dosad u neprestanoj opasnosti, izložene rizicima bolesti (pandemije) i ratova, u blizini i daljini, te njihovih posljedica.

Umjetnica se sa njima suočava na više razina, složenom i multidisciplinarnom izložbom. Naime, premda se izražava na području vizualnih umjetnosti, dakle izražajnim oblikom koji bi se prvenstveno trebao ticati vida, ne ustručava se upotrijebiti metode i sredstva kojima se mogu aktivirati i druga osjetila.

Izložba nas dočekuje glazbom i pjesmom koje naše uši čuju prije ulaska na samu izložbu. No, ne radi se o eksperimentalnoj glazbi, pa čak ni o etničkim pjesmama i folkloru, već o takozvanoj talijanskoj zabavnoj glazbi, točnije o jednoj od najpoznatijih i najpopularnijih pjesama u Italiji i šire - "Il cielo in una stanza" (Nebo u jednoj sobi) Gina Paolija, piše u predgovoru kataloga izložbe Giacinto Di Pietrantonio u tekstu naslovljenom "Regeneracija mjere umjetnosti".

Dragana Sapanjoš rođena je 1979. u Kopru. Studirala je na Accademia di Belle Arti di Venezia, u klasi profesora Eugenia Commencinia, a studij slikarstva završava na Accademia di Belle Arti di Brera, Milano u klasi profesora Diega Esposita. Dobitnica je brojnih nagrada, rezidencijalnih programa i stipendija kao što su Corso superiore di arti visive Antonio Ratti, VIR Viarafirni in residence, ACACIA stipendija, Moroso award for contemporary art, Futura PRAHA, Triennale hrvatskog kiparstva. Živi i radi u Milanu do 2012. kada se vraća u Hrvatsku, u rodni Novigrad gdje živi i radi.

Njena izložba u Apoteci može razgledati do 23. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of