NAJNOVIJEOBLJETNICE

Rovinjski majstor fotografije: IZLOŽBA I MONOGRAFIJA "PAMĆENJE KROZ VRIJEME"

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Virgilio Giuricin (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Centar vizualnih umjetnosti "Batana" bit će domaćin izložbe fotografija Virgilia Giuricina pod nazivom "Život posvećen fotografskoj umjetnosti" koja se otvara u subotu, 14. rujna u 20 sati. Dan kasnije, u rovinjskom Multimedijalnom centru u 19 sati bit će upriličena promocija monografije Virgilia Giuricina "Pamćenje kroz vrijeme"

Uz obilježavanje 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja Virgilia Giuricina, jednog od naših najcjenjenijih fotografa, ovog će se tjedna održati dva atraktivna događanja. Centar vizualnih umjetnosti "Batana" bit će domaćin izložbe fotografija pod nazivom "Život posvećen fotografskoj umjetnosti" koja se otvara u subotu, 14. rujna u 20 sati. Postav donosi 60 Giuricinovih fotografija, a teme su "Fotografski i novinarski dokument (1955-1984)", "Povijesne i društvene teme (1952-1976)" i "Svjedoci jednog vremena - Goli otok (1994)", sve izrađene u bikromnoj tehnologiji. Dan kasnije, u rovinjskom Multimedijalnom centru bit će upriličena promocija monografije Virgilia Giuricina "Pamćenje kroz vrijeme", koju će uz autora predstaviti povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tulio Vorano.

- Monografija Virgilia Giuricina "Pamćenje kroz vrijeme" je strukturirana tako da već na samom početku ističe brojne aspekte inovativnosti ovog umjetnika, čime čitatelju dopušta da s lakoćom uroni u njegove stvaralačke procese. Podijelivši njegovo ukupno stvaralaštvo na niz tematskih poglavlja koja se mogu promatrati kao zasebne cjeline, konačno se može dobiti potpuna slika svestrane osobnosti ovog autora. Tako se i u strukturi monografije, baš kao i u cjelokupnom Giuricinovu stvaralaštvu, može iščitati da je za važnost jedne cjeline jednaka važnosti koju može imati neki detalj", zapisala je između ostalog Višnja Slavica Gabout.

Virgilio Giuricin jedan od naših najcjenjenijih fotografa, koji je realizirao 174 samostalne i 862 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Autor je koncepcija, grafičkih oblikovanja, urednik i izdavač 86 publikacija, preko 120 studija vezanih za problematiku fotografske umjetnosti. Dobitnik je 267 nagrada za fotografsku djelatnost. U Rovinju je 1985. godine osnovao Photo Art Gallery "Batana" koja, pet godina kasnije i na inicijativu Giuricina prerasta u Centar vizualnih umjetnosti "Batana" čijim postaje predsjednikom. Ovaj je veliki majstor fotografije dobitnik dva odlikovanja, osam stručnih naslova i 28 društvenih priznanja kao i da je osnivač Međunarodne zbirke fotografija koja se sastoji od preko 2.800 katalogiziranih fotografskih djela.

Njegove recentne fotografije u "Batani" će se moći vidjeti sve do 6. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam